Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cyklus Reštaurovaná klasika uvedie tvorbu legendárneho V. Kubala

Režisér, výtvarník, karikaturista a animátor VIKTOR KUBAL, člen Slovenskej únie karikaturistov, ktorý bol zakladajúcou osobnosťou slovenského animovaného filmu. Foto: TASR/Ivan Rychlo

Okrem dlhometrážnych Kubalových filmov si diváci budú môcť pozrieť aj desať krátkych snímok, ktoré reflektujú 30-ročné obdobie jeho tvorby.

Bratislava 4. februára (TASR) - Tvorbu režiséra, animátora a výtvarníka Viktora Kubala, ktorý položil základy slovenského animovaného filmu, uvedie vo februári online cyklus Reštaurovaná klasika v Kine Lumiére doma. Diváci si budú môcť pozrieť obe Kubalove celovečerné diela Zbojník Jurko (1976), Krvavá pani (1980) a tiež výber z jeho krátkometrážnej tvorby. Online cyklus prinesie diela legendárneho režiséra od 8. februára každý pondelok o 20.20 h vo virtuálnej kinosále na www.kino-doma.sk. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Viktor Kubal ako prvý slovenský režisér nakrútil dlhometrážny animovaný film v roku 1976. Jeho Zbojník Jurko s nadhľadom a humorom rozpráva o dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka, hrdinu, ktorý nenávidí krivdu a bojuje proti sociálnemu útlaku. O štyri roky neskôr sa námetom jeho druhého dlhometrážneho filmu Krvavá pani stala historická legenda o Čachtickej panej. "Na pozadí romantického ľúbostného príbehu o zločine a láske s prvkami komiky i tragiky Kubal zachytil večný boj dobra so zlom. Distribučná premiéra filmu sa uskutočnila 13. februára 1981," dodala Nôtová k animovanej klasike, ktorú Kino Lumiére doma uvedie po 40 rokoch takmer na deň presne.

Okrem dlhometrážnych Kubalových filmov si diváci budú môcť pozrieť aj desať krátkych snímok, ktoré reflektujú 30-ročné obdobie jeho tvorby. "Ide zväčša o diela, v ktorých Kubal humorným nadhľadom paroduje spoločenské udalosti či charakterové a morálne vlastnosti ľudí, vďaka čomu sú aktuálne aj dnes a majú čo divákom povedať," poznamenala Nôtová.

Pásmo "kraťasov" otvorí Studňa lásky (1944/1959), kreslená groteska podľa legendy o vzniku studne na Trenčianskom hrade, nasledovať budú krátke filmy zo 60. rokov, a to Zem (1966) o tom, ako úrodná pôda ustupuje priemyselným stavbám, a Postup (1968) o spoločenskom karierizme. Zo série filmov o putovaní Janka Hraška po svete figuruje v programe film Janko Hraško u kúzelníka (1973), z obdobia 70. rokov sú pripravené aj groteska Šach (1973) či paródia Kino (1977). "Z neskoršieho obdobia kolekcia predstaví Mikroskop (1981) o prílišnej zvedavosti, ktorá je ľuďom skôr na škodu ako na osoh, snímku Selekcia (1982) o jednej panne, ktorá márne čakala, kreslenú satiru na byrokraciu Na pravé poludnie (1988) a Idol (1989) o dvoch alternatívach boja proti pseudoautoritám a kultom," priblížila Nôtová.