Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

D. Kaprálik uzatvára takmer 50-ročné pôsobenie v Divadle Nová scéna

Slovenský herec Dušan Kaprálik. Kariéru začínal v Trnavskom divadle, neskôr pôsobil v Divadle SNP v Martine a Krajovom divadle v Nitre. Hosťoval v Slovenskom národnom divadle a v Divadle a.ha. Od roku 1973 je členom divadla Nová scéna. Vyučuje aj na Konzervatóriu v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Zdravie je pre človeka priorita a musí vedieť, kedy je to akútne. Hovorí sa mi o tom ťažko, ale je to tak," komentoval svoje rozhodnutie Kaprálik.

Bratislava 7. júna (TASR) - Herec Dušan Kaprálik uzatvára takmer 50-ročné pôsobenie v bratislavskom Divadle Nová scéna (DNS). Členom súboru bol 48 rokov, za toto obdobie stvárnil na divadelných doskách množstvo dramatických, tragikomických aj komediálnych postáv v činoherných i muzikálových predstaveniach. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Zuzana Šebestová.

"Zdravie je pre človeka priorita a musí vedieť, kedy je to akútne. Hovorí sa mi o tom ťažko, ale je to tak," komentoval svoje rozhodnutie Kaprálik. "Neopúšťam divadlo, budem chodiť, budem sledovať, budem pomáhať, ale už nemôžem byť závislý na dennom fermane, už si musím dopriať luxus rozhodovať sa sám, do čoho pôjdem a do čoho nie," dodal herec, ktorý vo februári oslávil 73 rokov. "Z nášho divadla odchádza zamestnanec, nie však ´pán´ herec, a preto sa tešíme na inscenácie, v ktorých svoje roly dohrá ako hosť nášho divadla," uviedla generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová. Dušana Kaprálika budú môcť diváci vidieť v muzikáli Mamma Mia!, činohre Rozum a cit a rozprávke Kozliatka a vlk, v ktorej účinkuje celá jeho rodina.

Spolu s otcom si vo viacerých divadelných projektoch zahral aj Martin Kaprálik. "Tešil som sa z každého predstavenia, ktoré som mohol s otcom odohrať, bol to pre mňa sviatok a za tie roky sme spolu čo - to pohrali. Vždy mi dával nezištné rady, nielen mne, ale všetkým kolegom, nenápadne, vždy vedel poradiť, mal na to veľký cit," prezradil herec, ktorému je ľúto, že jeho otec odchádza z divadla: "Ale všetko sa raz skončí. Je to jeho rozhodnutie a musíme mu dopriať aj trochu oddychu, keď už nechce skúšať nové hry."

Dušan Kaprálik ako martinský rodák po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po štúdiu uplatnil herecký talent dve sezóny v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Novej scény v Bratislave sa stal v roku 1973, spočiatku pôsobil v jej Poetickom súbore. Ako herec hosťoval aj v Činohre SND, v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle. Intenzívne sa venoval aj réžii. Vyučoval tiež na bratislavskom Konzervatóriu, kde pôsobil 20 rokov. Dlhoročne sa venuje tiež rozhlasovej, televíznej, filmovej tvorbe aj dabingu. Herecké gény a lásku k divadlu zdedili aj jeho tri deti Zuzana, Martin a Ondrej, ktorí vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu.