Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

DAD v Prešove uvedie ako prvú hru v sezóne komédiu Detektor lži

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ruská hra Vasilija Sigareva má podľa hosťujúceho režiséra Svetozára Sprušanského všetky ingrediencie dobrej divadelnej zábavy.

Prešov 14. septembra (TASR) – Komédiu Detektor lži v rusínskom jazyku uvedie ako prvú premiéru v aktuálnej sezóne v piatok (18. 9.) činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Ruská hra Vasilija Sigareva má podľa hosťujúceho režiséra Svetozára Sprušanského všetky ingrediencie dobrej divadelnej zábavy.

"Ide o prekvapivý príbeh s postavami, ktoré riešia problémy, ktoré sa dotýkajú ľudí. Je to téma manželského súžitia po niekoľkých rokoch a príležitosť na skvelé herecké výkony. V tomto prípade Ľudmily Lukačíkovej, Jevgenija Libezňuka a Jozefa Pantlikáša. Verím, že oslobodzujúci smiech ľudí poteší a zabaví a na záver si sami povedia, že možno život v partnerskom zväzku je zložitý, ale má zmysel a význam, ak ho prepojíte a naplníte láskou, porozumením a odpustením," uviedol Sprušanský.

Libezňuk stvárňuje postavu manžela Borisa. "Je to typický muž, ktorý bojuje so svojou ženou tým, že si 'vymýva' hlavu svojím kamarátom alkoholom. Niekde tam sa začína ich konflikt, ktorý potom vyústi do toho, čo sa odohrá na javisku, keď sa dozvie veci, ktoré asi by bolo lepšie, keby sa nedozvedel," vysvetlil Libezňuk.

Podľa Sprušanského je v súčasnosti Sigarev hviezda ruskej drámy v európskom meradle. "S humorom autor hľadá odpoveď na to, či počuť celú pravdu je vždy potrebné, či to nie je škodlivé. Odpovedá na to typickým spôsobom smiechom cez slzy alebo i naopak," dodal režisér.

Riaditeľ DAD Marián Marko podčiarkol, že ide o vhodný titul, aby si divadlo plnilo jednu zo svojich základných úloh – privážať divadelné predstavenia do malých miest a obcí severovýchodného Slovenska, kde žije rusínske obyvateľstvo. Teší ho, že sa podarilo nanovo "nakopnúť" inscenačný proces, ktorý bol na jar zastavený.

Hudbu vybral Sprušanský a text do rusínskeho jazyka preložil Valerij Kupka. V 75. sezóne vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove, ide v poradí o 381. premiéru. Do konca roka by sa podľa zámerov vedenia divadla mali dostať do repertoára ešte tri nové inscenácie. Najbližšie 23. októbra plánuje uviesť premiéru hry Aj múdry schybí v réžii Matúša Oľhu.