Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel režisér slávnej Chobotnice Damiano Damiani

Komisár Corrado Cattani Foto: Youtube

Najväčšie úspechy na striebornom plátne zaznamenal Damiani koncom 60. a začiatkom 70. rokov.

Rím 8. marca (TASR) - Taliansky režisér Damiano Damiani, ktorý vďačí za svoj medzinárodný úspech najmä seriálu Chobotnica o boji proti mafii, zomrel vo štvrtok večer vo veku 90 rokov vo svojom byte v Ríme. Pre talianske médiá to potvrdila jeho dcéra Sibilla.

Damiani, ktorý pochádzal z provincie Pordenone na severovýchode Talianska, študoval na milánskej umeleckej škole. Angažoval sa politicky a kreslil komiksy, reklamné a iné plagáty. Nasledovali prvé práce na dokumentárnych filmoch. V roku 1953 odišiel do Ríma, kde sa zoznámil so scenáristom Cesarem Zavattinim, ktorý Damianiho uviedol do filmového neorealizmu. Pokým si sám sadol na režisérsku stoličku, bol tiež spoluautorom viacerých filmov.



Damianiho snímky sa často zaoberajú prepojením politiky a mafie, no nakrúcal aj akčné filmy. Ako predlohu využil tiež romány známych spisovateľov ako Alberto Moravia. Pre televíziu natočil okrem iného seriál Chobotnica s hercom Michelem Placidom v hlavnej úlohe.

Najväčšie úspechy na striebornom plátne zaznamenal Damiani koncom 60. a začiatkom 70. rokov s mafiánskymi filmami Deň sovy, Priznanie policajného komisára prokurátorovi republiky či Vyšetrovanie skončilo - zabudnite. Vo všetkých si hlavnú rolu zahral Franco Nero.