Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dan Bárta a Big Band Českého rozhlasu vydali spoločný album

Na snímke český spevák Dan Bárta. Foto: TASR Michal Svítok

Prvú príležitosť vychutnať si skladby naživo mali návštevníci koncertu k 100. výročiu narodenia dirigenta G. Broma v brnianskom Sono v nedeľu 7. novembra.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Spevák Dan Bárta nahral s big bandom Českého rozhlasu spoločný album. S humorom jemu vlastným ho nazval I Killed This Song At Karaoke Last Night. Titul vychádza na CD, LP a na digitálnych službách. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Czech Radio Big Band Gustava Broma oslávil v roku 2020 osemdesiatiny, jeho zakladateľ Gustav Brom by sa v roku 2021 dožil stovky a Dan Bárta (vtedy ako spevák rockovej skupiny Alice) vydal svoj prvý album pred 30 rokmi. Vlastne teda hneď trojnásobne výročný album sa začal rodiť práve pri prípravách k narodeninám známeho orchestra.

"Chystal sa koncert so mnou ako hosťom, lenže prišiel covid, dvakrát sa to prekladalo a nakoniec sa aj tak nekonal. Dirigent Vlado Valovič mi potom navrhol, aby sme pripravené skladby v štúdiách ČRo nahrali, keď už ich máme zaranžované a nacvičené," uviedol pre médiá spevák.

Dramaturgia je pestrá a slobodná: od hitu Human indie-rockových The Killers cez Fortune švédsko-japonskej skupiny Little Dragon až napríklad k novej, do angličtiny preloženej verzie Pramínku vlasů Jiřího Suchého (Big Band Twist) alebo piesne Intropicture z dielne Bártovej domovskej skupiny Illustratosphere.

Piesne veľmi rozličných autorov a interpretov upravil kmeňový aranžér big bandu Miroslav Hloucal. Platňa vznikala pod producentským dohľadom Petra Hanzlíka v štúdiách Českého rozhlasu (zvuk Rostislav Supa) a v štúdiu Sono (mix Milan Cimfe) od minulého roku do tohtoročného septembra.

"Musím povedať, že som sa pri tej práci aj dosť naučil. Popravde i to, koľko vecí neviem a asi už vedieť ani nebudem," priznáva Dan Bárta.

Prvú príležitosť vychutnať si skladby naživo mali návštevníci koncertu k 100. výročiu narodenia dirigenta G. Broma v brnianskom Sono v nedeľu 7. novembra. Ďalší koncert bude 14. decembra v budove Českého rozhlasu v Prahe. A práve s touto verejnoprávnou inštitúciou je Dan Bárta prepojený významnejšie. Začiatkom roka sa predstavil na vlnách Českého rozhlasu Vltava, keď pripravoval poviedkový podcast Nevinnosti světa s rozprávaním o svojich cestách za vážkami a prírodou. Nové diely začne táto stanica vysielať 9. decembra a Bárta sa v nich vydá na cesty do Mexika, Peru, Nikaraguy, ale i na Borneo a Srí Lanku.