Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Dan Bárta oslávi 15 rokov s kapelou na turné Prvý fiftýn 2015

Dan Barta Foto: TASR/Martin Palkovič

"Čím som starší, tým som srdečnejší. Jednoducho chcem, aby ste prišli, potrebujem to. Ďakujem,“ uviedol pre médiá s úsmevom Dan Bárta.

Bratislava 22. júna (TASR) - Výnimočný český spevák Dan Bárta mieri opäť na Slovensko. Už v septembri štartuje hudobný maratón s výstižným názvom Prvý fiftýn 2015, ktorým tento skvelý hudobník a kapela Illustratosphere oslávia 15. výročie spoločnej tvorby. Stane sa tak v deviatich slovenských mestách, budú nimi Bratislava (30.9.), Poprad (1.10.), Prievidza (2.10.), Žilina (3.10.), Tvrdošín (4.10.), Prešov (5.10.), Košice (6.10.), Nitra (7.10.) a Trnava (8.10.).

„Už je to tu, prvý fiftýn. Len štyri albumy, jeden live dvojalbum, len tisícka koncertov a len dobrá stovka vlastných aj nevlastných piesní v repertoári. Viac sme toho nestihli, lebo stále niekde hráme. A už 15 rokov spolu v takmer nezmenenej zostave. Prvý nechytateľný úder, prvé malé víťazstvo, zatiaľ vedieme 15:0, nech si to niekto skúsi. Bude to taká takmer narodeninová oslava celej 15-ročnej práce. Hranie a hudba, pozývam vás všetkých. Čím som starší, tým som srdečnejší. Jednoducho chcem, aby ste prišli, potrebujem to. Ďakujem,“ uviedol pre médiá s úsmevom Dan Bárta.

Na turné jedinečnej hudobnej formácie Dan Bárta & Illustratosphere zaznie prierez 15-ročnej tvorby. Nebudú chýbať ani skladby zo zatiaľ posledného albumu Maratonika. „Sme muzikanti a pochádzame z českej zeme. Takže budeme hrať, to vieme. Prierez tvorbou, čo iné. Staršie aj súčasné veci, niečo v nových úpravách, sem-tam skladbu, ktorú sme už roky nehrali. Ako vždy, ale tiež tak ako nikdy. V tom je výhoda i prekliatie pravého muzikantstva, že nie si otrokom nahrávok a čo koncert, to nový začiatok,“ objasňuje Bárta.

Rodák z Karlových Varov od 90. rokov systematicky dobýva českú hudobnú scénu. Na konte má 13 cien Akadémie populárnej hudby Anděl za tvorbu a prínos českej hudobnej scéne a 12 ocenení v kategórii Spevák roka v ankete Žebřík – Report Music Awards. Muzikantské cítenie Dana Bártu najvernejšie vystihuje zo všetkých hudobných projektov práve spolupráca so skupinou Illustratosphere. Formácia pravidelne vypredáva koncerty v Českej aj Slovenskej republike vďaka zvukovo a spevácky perfektnému jazzovému programu.

„Môže sa zdať, že 15 rokov je veľa a že by to chcelo nejako osviežiť a podobne. Taktiež sa však dá po 15 rokoch myslieť na to, že si slobodné teleso konečne vybuduje nejakú tvár a tvar. Fungujúca kapela napriek drobným výkyvom je samočistiaci a samoobnovovací systém. Takže ja sa cez jemné obavy zo slepých ramien našich pováh na ďalšiu prácu teším. Presnejšie, pozerám do budúcna optimisticky,“ uzavrel Bárta.

V októbri 2013 vydal Dan Bárta album Maratonika, ktorý predstavil na turné v 39 mestách Českej a Slovenskej republiky. Hudobný počin českého speváka vyšiel po piatich rokoch a získal si pozornosť širokej verejnosti aj odbornej kritiky. Okrem vynikajúceho hlasu Dana Bártu sa pod kvalitu albumu podpísal aj výkon špičkových hudobníkov. Skupinu Illustratosphere tvoria uznávaní profesionáli Filip Jelínek, Robert Balzar, Miroslav Chyška a Jirka Slavíček.

Vstupenky na koncerty sú k dispozícii v sieti Ticketportal.sk. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.