Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Dasha vydáva nový album Dasha Symphony

Speváčka Dasha vo videoklipe piesne Man in the mirror. Foto: Youtube

Siahla som po tom, čo mám z hudby naozaj rada, uviedla k novému albumu speváčka.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Dasha, jedna z aktuálne najpopulárnejších českých speváčok, prichádza s novým albumom. Novinka vychádza z už existujúceho rovnomenného koncertného programu Dasha Symphony a pôvodne mala vzniknúť ako živý záznam koncertu speváčky s Filharmóniou Hradec Králové. Vzhľadom na jarnú karanténu, kvôli ktorej nebolo možné uskutočniť koncerty pred divákmi, album napokon vznikol vo forme štúdiovej nahrávky. Album na etikete vydavateľstva Supraphon vychádza 2. októbra.  

Okrem niekoľkých českých piesní prináša album predovšetkým svetovo obľúbené evergreeny. Ich aranžmány pre symfonický orchester a skupinu Pájky Pájk napísal skúsený dirigent, skladateľ a aranžér Martin Kumžák.    Štrnástku piesní na novom albume tvoria Empire State Of Mind, Man In The Mirror, Field Of Gold, Derniére Danse, Modlitba, Sunny, Don't You Worry 'Bout A Thing, Adagio, Najednou, Mercy, Get Here, Symbol žen, It Is You a Fantasy.

Zatiaľ čo debutový album Konečně z roku 2017 obsahoval pôvodný repertoár, ktorého väčšinovým autorom bol sám producent nahrávky David Solař, tentokrát si Dasha vybrala prevažne osvedčený svetový repertoár. Album Dasha Symphony obsahuje svetové hity nedávne, ale i zo vzdialenejšej minulosti, zaspievané mimoriadne dôstojne. Na albume znie prevažne angličtina, ale i francúzština, taliančina a v troch nahrávkach i čeština. Prvýkrát sa tu na oficiálne vydanej nahrávke objavuje i pôvodná pesnička Modlitba, patriaca medzi najobľúbenejšie v koncertnom repertoári speváčky.  

„V muzike mám rada pestrosť, nie som zaťažená na jeden hudobný štýl. Páči sa mi z každého niečo, a s tým sme vyberali i jednotlivé piesne do tohto projektu. Siahla som po tom, čo mám z hudby naozaj rada,“ uviedla k novému albumu speváčka.



„S malou partiou sme už tieto piesne hrali, je to asi osem rokov, čo Dasha prišla s nápadom na rozšírenie o symfonický orchester. Vyberali sme teda z ostávajúceho repertoáru, Dasha si vybrala nejaké české veci a počas tých ôsmich rokov sme program ešte o jednu alebo dve piesne doplnili. Dohodli sme sa na tom, čo by sa jej pekne spievalo a čo by s orchestrom mohlo byť zaujímavé. Koncertné turné Dasha Symphony má rovnakú dramaturgiu a na album sme zvolili štrnásť skladieb z osemnástich,“ spresnil dirigent Martin Kumžák.

„Pieseň Modlitba existuje už dvadsať rokov, dokonca vyhrala autorskú piesňovú súťaž Evropa Hit. Nikdy a nikde ale zatiaľ nevyšla. Je úžasné, že jej čas prišiel práve teraz. Je totiž nielen krásna vo svojej melodickosti, ale s orchestrom sa mohla skvelo uplatniť,“ dodáva Dasha.