Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Debutový album Heleny Vondráčkovej vychádza po polstoročí v reedícii

Na archívnej snímke česká speváčka Helena Vondráčková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ostrov Heleny Vondráčkovej hudobní odborníci dodnes radia k zásadným titulom, ktoré speváčka počas svojej kariéry nahrala.

Bratislava 28. októbra (TASR) - V úvode novembra vychádza v jubilejnej edícii na CD, vinyle i v digitálnych formátoch album Ostrov Heleny Vondráčkovej. Je to reedícia jej prvého štúdiového albumu, ktorý nahrávala začiatkom roka 1970. TASR informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Album priniesol celkom desať piesní, päť pôvodných českých a päť zahraničných. Speváčku predstavil nielen vo vynikajúcej hlasovej forme, ale predovšetkým vo výbornom repertoári, ktorý jej pomohol zostaviť legendárny producent a skladateľ Bohuslav Ondráček, v tej dobe v Supraphone produkujúci vo svojej známej Bob-sérii.

Ostrov Heleny Vondráčkovej hudobní odborníci dodnes radia k zásadným titulom, ktoré speváčka počas svojej kariéry nahrala. Na nahrávke z roku 1970 prekvapila vtedy 23-ročná interpretka náročným repertoárom, ktorý mal ďaleko k jej singlovým hitom z predchádzajúcej dekády. A pritom chýbalo málo a album nemusel vôbec vyjsť. Jednak vyšiel v dobe, keď už platil zákaz pre Martu Kubišovú, jednak hudobné podklady nahral Orchester Golden Kids. Všetko sa odohralo v dobe, keď si ešte niektorí mysleli, že Golden Kids budú existovať i bez Kubišovej, čo ale Neckář s Vondráčkovou odmietli. Nakoniec producent albumu Bohuslav Ondráček vydanie album presadil, avšak z pôvodného bookletu museli zákonite zmiznúť určité fakty, napríklad to, že v štyroch piesňach znie v zbore hlas Marty Kubišovej. Zaujímavá je aj informácia, že v takmer šesťminútovej rockovej balade Provazochodci z pera Otakara Petřinu a Zdeňka Rytíře hrá Helena Vondráčková na organ.

Nové vydanie albumu na CD doplnila sama speváčka niekoľkými bonusmi, kde v archívnych nahrávkach znejú piesne v japončine, angličtine, poľštine či francúzštine. Helena Vondráčková vydanie jubilejnej reedície albumu okomentovala: „Keď som sa dozvedela, že Supraphon chce po toľkých rokoch vydať môj prvý album, znovu som si ho pozorne vypočula a pripomenula som si tú úžasnú muzikantskú atmosféru, v akej nahrávky vznikali. Koľko nápadov sa nám vtedy podarilo do výsledných snímkov dostať. Som potešená, že ani po tých rokoch skladby, ako Můžeš zůstat, můžeš jít, Jsem bůh i ďábel či Laléňa nestratili nič zo svojej atmosféry a naliehavosti.“

Vďaka albumu, na ktorý kritika v dobe vydania spievala ódy, sa speváčka neskôr mohla prezentovať i v zahraničí. S piesňou Ostrovy pokladů uspela na festivale v Japonsku, kde neskôr nahrávala i koncertovala.