Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Debutový album Pavla Bobka Veď mě dál, cesto má vychádza v reedícii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

CD podoba platne Pavla Bobka z roku 1975 je doplnená deviatimi bonusmi sčasti z predchádzajúcich, ale i z neskorších rokov.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Fanúšikovia českej hudobnej scény si 16. septembra pripomenuli 85 rokov od narodenia speváckej legendy Pavla Bobka. Pri príležitosti tohto výročia vydal Supraphon v reedícii jeho prvý album Veď mě dál, cesto má. Ten zostáva aj naďalej pre mnohé generácie veľmi silnou zostavou povedomých melódií a stále platných textov.

Pavel Bobek sa na prelome 60. a 70. rokov preorientoval z pôvodného autentického rokenrolu k popovej hudbe, avšak výrazne vychádzajúcej z country koreňov. Repertoár bol vybraný z hitov od umelcov, ako sú Kris Kristofferson, Roger Miller, Don McLean, bratia Gibbovci či John Denver. České texty k nim napísali Vladimír Poštulka, Jiří Grossmann, Zdeněk Rytíř alebo Pavel Vrba. Aj vďaka štúdiovej skupine Františka Ringa Čecha je to stále dobre počúvateľná, v danom žánri neprekonaná práca s hudbou odinakiaľ a s posolstvom, ktoré v roku 1975 komunikovalo so všetkými domácimi poslucháčmi.

CD podoba platne Pavla Bobka z roku 1975 je doplnená deviatimi bonusmi sčasti z predchádzajúcich, ale i z neskorších rokov. Zásluhou Miloša Skalku, ktorý ich výber zostavil, sa tak poslucháč dostane až do roku 1990, keď spevák nahral Brucea Springsteena, resp. 1993 s Cohenovou klasickou Tower of Song. Nestarnúcimi evergreenmi sú Ruby, Houston, Vincent či Lucille. Spolu s autentickými fotografiami a zasväteným podrobným sleevenote komentárom kompilátora Miloša Skalku tak vzniklo best of Pavla Bobka na jednom CD. Pôvodný profil M. J. Langera a sčasti málo známe fotografie dotvárajú význam tejto reedície.