Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Múzeá v Seredi a Galante pozývajú na víkendové podujatia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Sobotný program Vlastivedného múzea v Galante začne o 17.00 h prednáškou pamiatkara Rastislava Petroviča o barokovej kaplnke.

Sereď/Galanta 24. septembra (TASR) - Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 pokračujú počas víkendu v Trnavskom kraji podujatiami v Seredi, Galante a Trnave. Záujemcov pozývajú na výstavy, koncerty a prednášky, informujú o tom ich organizátori.

Dom kultúry - Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s občianskym združením Vodný Hrad pripravilo na sobotu o 16.00 h v bastióne Seredského kaštieľa koncert starej hudby s názvom Vox Humana - stredoveké a renesančné piesne k tancu, k modlitbe a k láske, predstaví sa maďarský súbor L.A.N. Consort. "V programe sú zahrnuté skladby francúzskych, španielskych, nemeckých a talianskych skladateľov," uviedla Mária Diková z múzea. Po ňom je na programe prednáška Literárne tradície Šintavy a Serede Anny Jónásovej, venovať sa bude Thurzovcom a ich bohatej knižnici, počiatkom kníhtlače, osobnostiam kultúry a vzdelávania v regióne.

Sobotný program Vlastivedného múzea v Galante začne o 17.00 h prednáškou pamiatkara Rastislava Petroviča o barokovej kaplnke. "Ikonická kaplnka mesta Galanta má smutné výročie - práve pred 60 rokmi vydali povolenie na jej zbúranie," informovala Judit Pukkai z múzea. Program bude pokračovať finisážou aktuálnej výstavy Dotyk dreva. O 19.00 h sa uskutoční swingový koncert v podaní skupiny Gloddies. V rámci DEKD budú vodné mlyny v Tomášikove a v Jelke mať v sobotu voľný vstup.

V nedeľu (25.9.) sa v rámci Potuliek malým Rímom bude konať o 16.00 h prehliadka botanickej záhrady, spojená s poznávaním jej biodiverzity.