Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Deň väznených spisovateľov sa pripomína od roku 1981

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Medzinárodné združenie spisovateľov PEN má osobitný konzultatívny štatút pri Organizácii Spojených národov (OSN) a asociačný štatút pri Organizácii UNESCO.

Londýn/Bratislava 15. novembra (TASR) - Medzinárodné združenie PEN (PEN International) iniciovalo v roku 1981 Deň väznených spisovateľov, ktorý upriamuje pozornosť na uväznených alebo inak prenasledovaných spisovateľov, novinárov či vydavateľov. V utorok (15. novembra) si prostredníctvom Dňa väznených spisovateľov obmedzovanie slobody slova pripomenú PEN centrá po celom svete.

Okrem zvyšovania povedomia verejnosti o prenasledovaných spisovateľoch, novinároch či blogerov, upriamuje tento deň pozornosť aj na niekoľko konkrétnych prípadov prenasledovania alebo väznenia autorov.

Medzinárodný PEN klub je svetové združenie spisovateľov, ktoré založili 5. októbra 1921 v reštaurácii Florence v Londýne. Akronym PEN (angl. pero) je zložený z pomenovaní tvorcov rôznych literárnych žánrov: Poets (básnici), Playwriters (dramatici), Essayists (esejisti), Editors (redaktori, novinári) a Novelists (prozaici, románopisci).

O štyri roky neskôr v Európe už pôsobilo 25 centier PEN a v roku 1931 vzniklo niekoľko stredísk v Latinskej Amerike či v Číne. Poslanie Medzinárodného združenia spisovateľov PEN vyjadruje slogan - Sprístupňovať, šíriť literatúru - brániť slobodu slova.

Medzinárodné centrum sídli v Londýne a v súčasnosti eviduje viac ako 140 PEN centier po celom svete, vrátane Slovenského Centra PEN, ktoré funguje od roku 1989. Na čele Medzinárodného združenia PEN ako prezidenti či viceprezidenti stáli poprední spisovatelia ako Alberto Moravia, Arthur Miller, Henrich Böll či Mario Vargas Llosa.

V rokoch 2003 - 2009 bol prezidentom český básnik a bývalý diplomat Jiří Gruša. Od októbra 2021 stojí na čele kurdský spisovateľ z Turecka Burhan Sönmez. Vo funkcii vystriedal americko-mexickú autorku Jennifer Clementovú, ktorá bola prvá žena zastávajúca post prezidentky Medzinárodného združenia PEN.

V roku 1960 vznikol aj Výbor spisovateľov vo väzení patriaci pod Medzinárodné združenie PEN. Výbor od začiatku vzniku aktívne reaguje na prenasledovanie a umlčovanie spisovateľov, novinárov a disidentov. Pracovný tím výboru tvoria experti, ktorí kontrolujú prípady prenasledovania, šikanovania, väznenia alebo úmrtia autorov vo svete.

Medzinárodné združenie spisovateľov PEN má osobitný konzultatívny štatút pri Organizácii Spojených národov (OSN) a asociačný štatút pri Organizácii UNESCO. Okrem Dňa väznených spisovateľov vyhlásilo aj Deň boja spisovateľov za mier, ktorý pripadá na 3. marec.





Zdroje: www.scpen.international; www.pen-international.org