Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

DEPECHE MODE zverejnili príčinu smrti Andyho Fletchera

Zľava Andrew Fletcher, Dave Gahan a Martin Gore z britskej skupiny Depeche Mode pózujú fotografom pred tlačovou konferenciou v rámci prezentácie nového albumu a blížiaceho sa turné 11. októbra 2016 v Miláne. Foto: TASR/AP

Minulotýždňovú rozlúčku s Andym Fletcherom vnímali Martin Gore a Dave Gahan ako oslavu jeho života.

Bratislava 28. júna (Teraz.sk) - Ostávajúci dvaja členovia Depeche mode, Martin Gore a Dave Gahan zverejnili na sociálnej sieti príčinu smrti svojho kolegu z kapely a celoživotného priateľa Andyho Fletchera.

Andy podľa nich utrpel disekciu srdcovej aorty, ktorej podľahol náhle vo svojom dome 26. mája. "Aj keď to bolo príliš skoro, odišiel prirodzene a bez dlhšieho utrpenia," uvádzajú s tým, že o zverejnenie tejto informácie ich požiadala Andyho rodina.

Posledné týždne boli pre oboch ťažké a smutné, vnímali však aj podporu fanúšikov skupiny. "Je neuveriteľné vidieť všetky vaše fotky, čítať vaše slová a vidieť, ako veľa pre vás Andy znamenal. Videli sme a cítili všetku vašu lásku a podporu a vieme, že Andyho rodina tiež," konštatuje Martin Gore a David Gahan.

Minulotýždňovú poslednú rozlúčku s priateľom vnímali obaja ako oslavu jeho života. Obrad bol podľa nich krásny a plný spomienok na to, kým Andy bol.


Náhly odchod


Legendárni Depeche mode 26. mája informovali, že zomrel ich dlhoročný spoluhráč a zakladajúci člen kapely Andy Fletcher.

"Sme šokovaní a plní obrovského smútku, strácame nášho drahého priateľa, člena rodiny a spoluhráča z kapely Andyho "Fletch" Fletchera," uviedli v statuse na sociálnej sieti. Fletcher zomrel vo veku 60 rokov.




Depeche mode


Skupinu v anglickom mestečku Basildon založili Vince Clarke, Martin Gore a práve Andy Fletcher, ako speváka angažovali Davea Gahana. Clarka (z kapely odišiel v roku 1981) časom vystriedal Alan Wilder, s ktorým kapela nahrala svoj prelomový hit People are people.

Po odchode Wildera v roku 1995 skupina dlhé roky pôsobila ako trio v zložení Gore-Gahan-Fletcher. Podľa Wikipedie predala skupina počas svojho pôsobenia viac ako 100 miliónov hudobných nosičov, do rebríčka UK Singles Chart postúpilo 54 jej hitov a 17 jej albumov sa umiestnilo v top desiatke britských rebríčkov.

Andrew Fletcher sa narodil v roku 1961 v Nottinghame. Neskôr sa presťahoval do Basildonu, kde koncom 70. rokov spolu s Goreom a Vinceom Clarkom založil skupinu Composition of Sound. Po príchode Gahana si zmenili názov na Depeche Mode a kvarteto od začiatku 80. rokov vyprodukovalo množstvo hitov.

Skupina dosiaľ vydala 14 štúdiových, sedem koncertných a desať výberových albumov. Medzi jej najväčšie hity patria skladby People Are People, Never Let Me Down Again, Personal Jesus, Enjoy the Silence, Policy of Truth, I Feel You, Walking in My Shoes, Barrel of a Gun, It's No Good, Freelove či Precious.

Skupinu, ktorej členom bol v rokoch 1982-1995 aj Alan Wilder, uviedli v roku 2020 do Rockandrollovej siene slávy. Formácia v roku 1988 vystúpila v bývalom Československu (Praha), odvtedy ju mohli niekoľkokrát vidieť aj slovenskí fanúšikovia.


Na snímke koncert britskej skupiny Depeche Mode na futbalovom štadióne Pasienky, 20. mája 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Zľava Andrew Fletcher, Dave Gahan a Martin Gore z britskej skupiny Depeche Mode počas tlačovej konferencie v rámci prezentácie nového albumu a blížiaceho sa turné 11. októbra 2016 v Miláne.
Foto: TASR/AP






Na snímke koncert britskej skupiny Depeche Mode na futbalovom štadióne Pasienky, 20. mája 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Zľava Andrew Fletcher, Dave Gahan a Martin Gore z britskej skupiny Depeche Mode pózujú fotografom pred tlačovou konferenciou v rámci prezentácie nového albumu a blížiaceho sa turné 11. októbra 2016 v Miláne.
Foto: TASR/AP