Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Des Châteaux en l’air prinesú do Bratislavy predstavenia aj workshopy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spolu s umelcami zo zoskupenia Des Châteaux en l’air organizátori pripravujú workshop určený nielen pre hercov, tanečníkov, video a výtvarných umelcov, videotechnikov či scénografov.

Bratislava 1. apríla (TASR) - V bratislavskej A4 - priestore súčasnej kultúry bude od 8. do 10. apríla na umeleckej rezidencii francúzske divadelné zoskupenie Des Châteaux en l´air. TASR o tom informovala Daniela Gálová z Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Zoskupenie uvedie publiku v Bratislave imerzívne predstavenie Danubia – Mirror in the Waters, do ktorého sa dajú namočiť nohy, ale aj workshopy pre rodiny s deťmi či profesionálov. "Vstup na predstavenia je voľný, na workshopy sa je potrebné registrovať," dodala.

Organizátori avizujú, že predstavenie Danubia - Mirror of the Waters prinesie divákom zážitok v podobe pomyselnej cesty po Dunaji od prameňa až po ústie. "Diváci prechádzajú interaktívnym multimediálnym predstavením, do ktorého priamo vstupujú. Na tejto participatívnej ceste bez textu, ale so zvukmi, obrazmi, telami v pohybe, predmetmi a vodou, ich sprevádza päť členov štábu - hudobník, výtvarník, herec a dvaja divadelníci," približuje predstavenie A4. Každá etapa predstavenia má byť obrazom inšpirovaným dunajskou históriou, kultúrou a skutočným zážitkom z cestovania: germánska riečna mytológia, viedenský tanec a maľba, podunajská hudba a jazyky, búrky a záplavy, ľudské stavby, stopy a pamäť. Po predstavení, v ktorom sa prelínajú a miešajú medzníky minulosti a súčasnosti, sa uskutoční diskusia s tvorcami a účinkujúcimi.

Spolu s umelcami zo zoskupenia Des Châteaux en l’air organizátori pripravujú workshop určený nielen pre hercov, tanečníkov, video a výtvarných umelcov, videotechnikov či scénografov. Účastníci workshopu budú objavovať techniky video-mapovania či trackovania použité v predstavení, skúmať spôsoby, akým môžu byť videosystémy partnerom či nástrojom na rozprávanie príbehov.

Divadelnú skupinu Des Châteaux en l’air vytvorili v roku 2013 vizuálna umelkyňa a performerka Ramona Poenaru a herec a režisér Gaël Chaillat s cieľom vyvinúť hybridné projekty zahŕňajúce viaceré formy umenia ako divadelné predstavenia, imerzívne výstavy a umelecké inštalácie. Experimentujú s filozofiou, učením, antropológiou, vedou, poéziou a architektúrou. Ich rôzne umelecké aktivity vždy zahŕňajú participáciu verejnosti na časti tvorivého procesu.