Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Detský čitateľský maratón chce opäť pritiahnuť deti a mládež ku knihám

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Tento rok podľa organizátorov padne rekord, do podujatia sa prihlásilo viac ako 70.000 detí.

Bratislava 20. júna (TASR) - Pritiahnuť deti a mládež ku knihe je hlavným cieľom celoslovenského detského čitateľského maratónu pod názvom Čítajme si. Jeho 13. ročník otvorí po dvojročnej pauze v pondelok v Bratislave nezisková organizácia Linka detskej istoty, ktorá projektom zároveň dáva informácie o dostupnosti Linky pomoci pre deti a mládež na čísle 116111, kde môžu nájsť pomoc a radu nonstop, bezplatne a anonymne. Čitateľský maratón bude pokračovať do 24. júna v slovenských knižniciach, školách, kluboch, materských školách i v prírode.

Linka detskej istoty štartuje projekt v bratislavskom kníhkupectve na Poštovej podujatím, na ktorom sa so spisovateľkami Katarínou Škorupovou a Andreou Kellö Žačokovou stretnú školáci z Bratislavy a Pezinka. "Spisovateľky priblížia deťom, ako vzniká kniha a tiež im porozprávajú o tom, ako napísať zábavný, dobrý beletristický príbeh. Potom si budú spoločne čítať v rôznych jazykoch – zaznejú ukážky v slovenskom, anglickom, nemeckom, ukrajinskom, ruskom a srbskom jazyku," uviedla pre TASR Táňa Ivanič Rybanská, programová riaditeľka LDI.

Podujatie Čítajme si... organizuje od roku 2008. Najväčší počet čítajúcich zaznamenala v roku 2017, keď spolu s Linkou detskej istoty čítalo naraz 46.000 detí po celom Slovensku. Tento rok podľa organizátorov padne rekord, do podujatia sa prihlásilo viac ako 70.000 detí.

V rámci tohtoročného maratónu si na čítanie môžu deti vybrať akúkoľvek knihu, zapojiť sa v ktorýkoľvek deň a čítať môžu akokoľvek dlho a v akomkoľvek jazyku. "Miestni organizátori si prizývajú na podujatie spisovateľov, ilustrátorov, starostov a iné známe osobnosti, niektorí organizujú zároveň besedy na tému Čítanie," približuje Ivanič Rybanská akciu, ktorej súčasťou sú tiež výstavy kresieb obľúbených knižných hrdinov. "Niektoré školy sa rozhodli čítať deťom v materských školách alebo ľuďom v domovoch pre seniorov, fantázii sa pri organizovaní podujatí ´ČÍTAJME SI...´ medze nekladú," dodala.

Výsledky tohtoročného čitateľského maratónu vyhlásia po sčítaní počtu zapojených detí a mladých ľudí z celého Slovenska v pondelok 27. júna. Krstnou mamou podujatia je spisovateľka Oľga Feldeková. Patronát nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.