Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Diamantové obrazy Andyho Warhola budú po prvý raz v Bratislave

Americký maliar, režisér a fotograf rusínskeho pôvodu ANDY WARHOL, zakladateľ a hlavný predstaviteľ pop-artu, reprezentant undergroundovej nezávislej kinematografie, ktorého rodičia pochádzali zo slovenskej rusínskej obce Miková pri Svidníku (Slovensko). Zomrel 22.2.1987. Foto: TASR/AP

Jedinečné obrazy kráľ pop-artu vytvoril pomocou diamantového prachu. Štyri takéto obrazy kúpila aj britská kráľovská rodina.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Deväť unikátnych obrazov kráľa pop-artu Andyho Warhola, vytvorených s pomocou diamantového prachu, ponúkne Bratislavčanom aj návštevníkom hlavného mesta od soboty (27.10.) Diamantová výstava. Jej organizátor, spoločnosť Diamonds International Corporation, zapožičala tieto diela umelca od americko-slovenskej Saga gallery, člena Andy Warhol Society, ktorá je dlhoročným obchodníkom s moderným pop-artovým umením.

Nie každý vie, že Andy Warhol, ikona moderného umenia druhej polovice 20. storočia, vytvoril časť svojich diel aj za pomoci diamantového prachu. Niektoré jeho tlače sa pri odraze svetla ligocú, pretože ich autor diamantovým prachom posypal. Svetom prebehla v septembri informácia, že britská kráľovská rodina kúpila do svojej zbierky štyri Warholove diamantové serigrafie s portrétom kráľovnej Alžbety II. ako symbol k jej diamantovému výročiu.

Na obrazoch aj Kennedy

V deviatke vystavených obrazov nájdu návštevníci portrét kanadskej primabaleríny svetového formátu Karen Kain a bývalej ministerky športu v Kanade. Vystavená je aj dvojica portrétov známeho politika, dnes už bývalého amerického senátora Edwarda Kennedyho. Politik zomrel v auguste 2009 a táto skutočnosť spôsobila zvýšený záujem o jeho portréty na umeleckom trhu. Ďalšími je trojica obrazov svazijskej kráľovnej Ntombi Twala, ktoré Warhol realizoval v rámci série portrétov ženy – vládkyne, kde vytvoril portréty dánskej, holandskej, anglickej a svazijskej kráľovnej. Do deviatky vystavených diel patrí aj trojica vyobrazení katedrály v nemeckom meste Kolín. Hodnota vystavených diel sa pohybuje od 17.000 do 85.000 eur. O diela Andyho Warhola je vo svete neustály záujem a podľa vyjadrenia Borisa Kršňáka z pražskej Andy Warhol Society sa ročne zobchodujú jeho diela vo výške miliardy dolárov.

Súčasťou výstavy sú aj diamanty, zoradené podľa hmotnosti, nechýbajú diamanty farebné, rôznych tvarov a výbrusov, ako aj exkluzívne diamantové šperky, ktoré vytvorila svetovo uznávaná návrhárka Blanka Matragi. Cieľom výstavy, ktorá potrvá do 5. novembra, je priblížiť návštevníkom a verejnosti špecifický artikel výtvarného umenia v podaní Andyho Warhola a nadčasovosť diamantových šperkov, ktorými sa zdobili panovníci už v staroveku.

"Táto výstava je naozaj nesmierne unikátna, pretože po prvý raz na Slovensko prinášame obrazy Andyho Warhola, celú serigrafiu, ktorá bola vytvorená diamantovým prachom, čo je špeciálna technológia, ktorú používal. Táto výstava je v kombinácii s diamantmi ako prírodným unikátom, prinášame nielen diamantové šperky, ale aj investičné diamanty. Je to jedinečné prepojenie pre ľudí, ktorí sa radi nadchýnajú krásou a hodnotnými vecami," uviedla pre TASR Katarína Petrenko, riaditeľka spoločnosti DIC Slovensko.