Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Dick Francis: Ak ma budú pitvať, na srdci nájdu vyryté meno môjho koňa

Na archívnej snímke TASR z 12. apríla 1995 je britský spisovateľ Dick Francis. Foto: TASR - archívne foto

Brit, ktorý je považovaný za najlepšieho autora detektívok, zomrel pred piatimi rokmi na Valentína. Počas života navštívil aj Slovensko.

Lawrenny/Bratislava 14. februára (TASR) – Britský džokej, novinár a úspešný spisovateľ Dick Francis zomrel 14. februára pred piatimi rokmi.

Je považovaný za vôbec najslávnejšieho a najlepšieho spisovateľa detektívok prevažne z prostredia dostihového športu. Najvýraznejšou kvalitou Francisových románov je autentickosť prostredia i postáv, ktorá odráža autorove dlhoročné skúsenosti. Podarilo sa mu vyhnúť schematizmu, čo ocenili nielen zástupy čitateľov, ale aj literárna kritika. Po celom svete sa predalo viac ako 70 miliónov výtlačkov jeho diel, medzi ktoré patria napríklad Krvavý šport (Blood Sport, 1967), Riskantné remeslo (Longshot, 1990), Neskrotené kone (Wild Horses, 1994) alebo Džokej v talári (Silks, 2008).

Svetoznámy britský spisovateľ Dick Francis medzi dvojicou vzácnych lipických koní 10. apríla 2001 v Topoľčiankach.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Dick Francis sa narodil ako Richard Stanley Francis 31. októbra 1920 v anglickom mestečku Lawrenny v južnom Walese. Jeho otec i starý otec boli amatérski džokeji a zároveň chovatelia športových a dostihových koní. Jablko nepadlo ďaleko od stromu a budúci spisovateľ sa ako dieťa preháňal na chrbtoch poníkov po dostihových dráhach. "V devätnástich som však musel narukovať do Britského kráľovského letectva a bol som odvelený do severnej Afriky, kde som o dostihoch mohol len snívať", spomínal Dick Francis na svoju mladosť.

Počas druhej svetovej vojny robil leteckého mechanika, neskôr sa aktívne zúčastnil bojov s nemeckou nacistickou armádou ako pilot stíhačiek a bombardéra. Po skončení vojny a návrate domov sa opäť posadil do dostihového sedla a zakrátko sa stal jazdeckou hviezdou prekážkových dostihov vo Veľkej Británii. Ako džokej vyhral Francis viac ako 350 dostihov, v sezóne rokov 1953/1954 sa stal dokonca šampiónom profesionálnych jazdcov.

Úspešná jazdecká kariéra Dicka Francisa sa skončila v roku 1956 záhadným pádom jeho koňa menom Devon Loch. Zviera približne 50 metrov pred cieľom odpadlo, po chvíli však vstalo a žiadne zranenie alebo ochorenie sa u neho neprejavilo. Či dostal kôň náhly kŕč, drobnú mozgovú príhodu, alebo ho vyľakal neobyčajne hlasitý hluk divákov na tribúnach, odborníci nikdy nerozlúskli. "Keď ma raz budú pitvať, nájdu na mojom srdci vyryté meno Devona Locha, pretože to udatné zviera skutočne na moje srdce tak hlboko zapôsobilo", napísal neskôr Dick Francis a priznal, že nielen početné zranenia, ktoré utrpel počas kariéry, ale hlavne táto udalosť bola príčinou jeho rozlúčky s milovaným dostihovým sedlom.



V roku 1957 prijal Francis ponuku redakcie týždenníka London Sunday Express a potom celých štrnásť rokov v ňom viedol dostihovú rubriku. Tam sa začala aj jeho spisovateľská dráha. Svoju prvú knihu – autobiografiu Šport kráľovien (Sport of Queens) – vydal v roku 1957, prvý román potom o päť rokov neskôr. "V roku 1962 prišiel za mnou istý nakladateľ a navrhol mi, aby som napísal detektívny román z dostihového prostredia. Spočiatku som si neveril, ale napokon som sa pustil do písania a ešte v tom istom roku vyšla moja prvotina Smrť favorita (Dead Cert, 1962), ktorá sa u čitateľov stretla s priaznivým ohlasom. To ma povzbudilo, takže som sa stal spisovateľom...", zaspomínal si na svoje spisovateľské začiatky autor. Odvtedy sa mu darilo vydať pravidelne jeden román ročne, výnimkou bol rok 1998, kedy vydal zbierku poviedok 13 jazdcov v cieli (Field of Thirteen).

Romány Dicka Francisa pútavo približujú prostredie dostihového športu, ktoré autor výborne poznal, v jeho knihách je však niečo navyše. Hoci jeho hrdinovia majú vždy inú profesiu a Francis o nich písal veľmi zasvätene, predsa sú si podobní. Často mávajú z fyzických či psychických dôvodov depresie, dlho im trvá, kým sa pustia do riešenia problému a kým ho dotiahnu do víťazného konca. Čitateľov vtiahnu do deja napínavé epizódy založené na pravdivom základe a preto románovým postavám bezvýhradne veria. Medzi úspešné Francisove detektívky patria napríklad knihy Finiš (Flying Finish, 1966), Bankár (Banker, 1982), Návrat (Comeback, 1991), Na márne kúsky (Shattered, 2000) alebo Dvojnásobná výhra (Even Money, 2010).

Vyše milión výtlačkov Francisových kníh sa predalo aj na Slovensku, za čo bol spisovateľ pri návšteve našej krajiny v roku 2001 vyhlásený za najpopulárnejšieho zahraničného spisovateľa na Slovensku. Predtým navštívil Slovensko aj v roku 1995. Podpisoval knihy v Bratislave a Nitre, otváral dostihovú sezónu v bratislavskej Petržalke, obdivoval chov lipicanov v žrebčíne v Topoľčiankach a stretol sa aj so svojimi prekladateľmi.



Dick Francis zomrel 14. februára 2010 vo veku 89 rokov vo svojom dome na karibskom ostrove Gand Cayman, ktorý je súčasťou Kajmanských ostrovov. Bol držiteľom významných ocenení Radu britského impéria (1984, 2000), Striebornej dýky Britskej asociácie autorov detektívok (1965), Zlatej dýky Britskej asociácie autorov detektívok (1980), Cartierovej diamantovej dýky za detektívnu tvorbu (1990) a Ceny Edgara Allana Poea (1970, 1981, 1996).