Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Diela Ladislava Čarného predstavia v Považskej galérii umenia v Žiline

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Sprievodný program k výstave bude zahŕňať okrem komentovaných prehliadok a vzdelávacích aktivít tiež krst monografie Ladislav Čarný vo štvrtok 16. februára 2023.

Žilina 7. decembra (TASR) – Výstavu s názvom Ladislav Čarný – Mám česť byť partnerom zákonitostí prírody otvoria v piatok (9. 12.) v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline. Podľa galerijnej pedagogičky PGU Veroniky Kubišovej odkazujú vybrané diela na kľúčové oblasti autorovej tvorby v časovom rozmedzí od 80. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

Doplnila, že z formálnej strany ich zastrešuje intermediálny charakter. "Ide o objekty, inštalácie, site-specific realizácie, mediálne diela, procesuálne a interaktívne diela. Čiže o formy, ktoré boli pre podobu umenia po roku 1989 v našom prostredí zásadné. Viacero z nich je osobitou podobou ťažiskového umenia inštalácie a objektu v 90. a nasledovných rokoch, tomu sa galéria v rámci výskumných činností kontinuálne venuje," uviedla Kubišová.

Výstava sa podľa nej rozsahom podobá dvom predošlým Čarného výstavám v PGU v rokoch 1994 a 2010. "Viaceré diela umelca sa budú divákovi zdať známe, ocitli sa na skorších výstavách. Aktuálna výstava je však aj snahou komunikovať ju ako komplex, kde spojivom medzi dielami je práca s výstavným priestorom v podobe jeho architektonického členenia i vizuálnej komunikácie výstavy," dodala galerijná pedagogička.

Sprievodný program k výstave bude zahŕňať okrem komentovaných prehliadok a vzdelávacích aktivít tiež krst monografie Ladislav Čarný vo štvrtok 16. februára 2023.

Realizáciu výstavy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.