Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Digitalizácia zatvára kiná v menších mestách

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Veľké filmové distribučné spoločnosti prestávajú vyrábať 35-milimetrové kópie nových filmov.

Zlaté Moravce 1. septembra (TASR) – Mestské kino v Zlatých Moravciach už niekoľko mesiacov bojuje o svoje prežitie. Zatvoriť ho nechce vedenie mesta ani jeho vedúci Stanislav Ivanovič. Kinu však hrozí, že už čoskoro nebude mať čo premietať. Veľké filmové distribučné spoločnosti prestávajú vyrábať 35-milimetrové kópie nových filmov. Jedinou nádejou by preto bola kompletná digitalizácia kina. Tá však stojí približne 150.000 eur, ktoré mesto vo svojom rozpočte nemá. Práve finančne náročná požiadavka na digitalizáciu stojí podľa Ivanoviča za zatvorením mnohých kín v menších mestách.

„Teraz čo ďalej? Lebo my nie sme jediní. Takýchto kín je na Slovensku 70, možno 80, a všetky sa s týmto problémom trápia. Je to strašne veľa peňazí. To, že ich nemáme, nezazlievam vedeniu nášho mesta, pretože toto je problém všetkých slovenských miest, ktoré majú okolo 15.000 obyvateľov. Skrátka, nemôžeme hrať filmy, lebo na to nemáme technológiu,“ konštatoval Ivanovič.

Podľa jeho slov riešením pre kiná v menších mestách nie je ani pomoc z Audiovizuálneho fondu vo výške 33.000 eur. Mnohé z kín museli dotáciu vrátiť, pretože neboli schopné nájsť ďalšie peniaze na dofinancovanie digitalizácie. Iné o peniaze z rovnakého dôvodu ani nepožiadali. „Prečo kiná nezažiadali o tie peniaze? No preto, že skrátka nemohli dokladovať, že majú ďalších 120.000 eur. Taká je situácia. Ja som doslova prosil všetky distribučné spoločnosti, že dajte nám ešte čas. Prosím vás, robte tie 35-milimetrové kópie ešte nejaký rok - dva. My to s mestom vyriešime. Odpoveď bola: digitalizujte alebo skončite,“ povedal Ivanovič.

Podľa zlatomoravského primátora Petra Lednára však kinu svitá nádej, že bude môcť fungovať aj naďalej. „Hľadáme technológiu, ktorá by umožnila premietať aj bez digitalizácie. Kino bude určite pokračovať. Momentálne sme sa pustili do rekonštrukcie časti vnútorných priestorov,“ konštatoval. Vedúci Mestského kultúrneho strediska Peter Kereš verí, že sa v kine podarí premietať vďaka videoprojektoru. Náklady na nákup technológie by sa mohli pohybovať na úrovni 5000 až 10.000 eur. „Hľadáme alternatívu digitalizácii. Celé je to v štádiu riešenia. Momentálne hľadáme dodávateľa,“ uviedol.

Podľa Ivanoviča by premietanie filmov pomocou videoprojektora bolo riešením pre väčšinu malých kín, ktoré momentálne na digitalizáciu nemajú peniaze. Ako pripomenul, viacerí distribútori už prejavili záujem o tvorbu filmových kópií, ktoré by sa dali premietať aj takýmto spôsobom. „Informovali ma ale, že všetko bude závisieť od rozhodnutia veľkých amerických firiem. Nám by to určite veľmi pomohlo. Dnes sú už technológie, ktoré dokážu aj cez videoprojektor premietať v takej kvalite ako z premietačky. Takto by sme vydržali dovtedy, kým nebudú peniaze na digitalizáciu. Tá je síce veľmi drahá a fakticky nenávratná, ale tu nejde o návratnosť. Aj v malých mestách predsa treba udržať kultúru, nemôžeme tu mať všade iba krčmy,“ dodal Ivanovič.