Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Dirigent J. Valčuha uvedie v SND dve predstavenia opery Don Carlo

Slovenské národné divadlo SND, archívna snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Opera SND avizuje, že Verdiho Don Carlo sa na jej scénu vracia po troch rokoch a len na dve predstavenia.

Bratislava 2. mája (TASR) - V Slovenskom národnom divadle (SND) sa 5. a 7. mája po prvý raz predstaví prominentný svetobežník, dirigent Juraj Valčuha. Uvedie operu Giuseppe Verdiho Don Carlo. "Fascinujúcu intímnu drámu na pozadí monumentálnej historickej fresky, ktorej dal v Opere SND elegantnú minimalistickú scénickú podobu slovinský režisér Diego de Brea," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Hudobnú kvalitu opery inšpirovanej dielom Friedricha Schillera, ukotvenej v 16. storočí, podľa nej umocní taktovka dirigenta, ktorý exceluje na svetových pódiách.

Valčuha je od roku 2016 hudobným riaditeľom operného domu v Neapole. "Od júna tohto roka bude aj hudobným riaditeľom symfonického orchestra Houstonských symfonikov v americkom štáte Texas," poznamenala Pažítková k dirigentovi, ktorý viedol svetové orchestre vrátane Berliner Philharmoniker, Boston Symphony či New York Philharmonic a predstavil sa na prestížnych operných scénach. V rokoch 2009 až 2016 bol šéfdirigentom Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI v Turíne. "Od sezóny 2017/2018 je hlavným hosťujúcim dirigentom berlínskeho Konzerthausorchestra. Okrem iných uznaní získal cenu Premio Abbiati 2018 od talianskych hudobných kritikov v kategórii najlepší dirigent," dodáva SND a pripomína, že Valčuha je pravidelným hosťom na Bratislavských hudobných slávnostiach aj v Slovenskej filharmónii. "So svojou majstrovskou taktovkou predstúpi pred orchester Opery SND po prvý raz," podčiarkla Pažítková.

Opera SND avizuje, že Verdiho Don Carlo sa na jej scénu vracia po troch rokoch a len na dve predstavenia. Pod taktovkou Juraja Valčuhu účinkujú – v titulnej postave Tomáš Juhás, Jolana Fogašová ako Alžbeta z Valois, Monika Fabianová ako Eboli, Peter Mikuláš ako kráľ Filip II., Jozef Benci ako Veľký inkvizítor a Daniel Čapkovič ako Rodrigo. So sólistami sa predstaví orchester a zbor SND.

Predstavenia sa začínajú o 18.00 h v novej budove SND.