Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Diváci na Malej scénickej žatve uvidia muzikál i Dzjéru do sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na prehliadku 2021 je zaradených spolu päť inscenácií, v piatok boli na programe prvé dve.

Trnava 9. októbra (TASR) – Trojica profesionálnych divadelníkov hodnotí od piatka (8. 10.) v Trnave výkony a inscenácie neprofesionálnych súborov pre dospelých na Malej krajskej scénickej žatve. Cieľom je výber najlepšieho, ktorý bude región reprezentovať na celoslovenskej súťaži Belopotockého Mikuláš, informovala o tom Daniela Polášová z organizujúceho Trnavského osvetového strediska.

„Vzhľadom na záujem, možnosti a kapacity divadiel v kraji sa okresné kolá neorganizujú,“ uviedla Polášová. Pandémia oklieštila schopnosti súborov naštudovať nové inscenácie, divadlo mladých v tomto roku nie je podľa nej zastúpené vôbec.

Na prehliadku 2021 je zaradených spolu päť inscenácií, v piatok boli na programe prvé dve - Veselá rodinka Divadla Och z Chtelnice pri Piešťanoch a Svatuškár Záhoráckeho ochotníckeho divadla zo Senice.

V sobotu budú v Divadle Jána Palárika pokračovať od 13.00 h ďalšie tri, v úvode je pripravené Divadlo Dobreta z Drahoviec pri Piešťanoch, ktoré naštudovalo komediálny muzikál Inak to nebude..., v ktorom odznejú piesne Lucie Bílej. Anotácia k inscenácii znie, že svoj osud nikto nezmení, všetko, čo sa stať má, sa aj stane. Od 16.30 h sa predstaví Divadlo na TrakOch s inscenáciou Dzjéra do sveta. Na záver sa diváci, ktorí môžu prísť v režime OTP na všetky predstavenia s voľným vstupom, presunú na druhú stálu divadelnú scénu v Trnave. V divadelnom štúdiu Divadla Disk na Kopánke sa súbor, ktorý vznikol v roku 1955 a patrí k najstarším na Slovensku, bude o 21.00 h prezentovať autorskou hrou Nový priestor. Pod vedením dlhoročného režiséra Blaha Uhlára vznikla inscenácia, ktorá „je plná nezmyslov a nechutností, a asi preto je venovaná islandskému karikaturistovi s menom Hugleikur Dagsson“.

TOS na posudzovanie tohtoročných prihlásených inscenácií oslovilo riaditeľku Ústavu divadelnej a filmovej vedy Centra vied o umení Slovenskej akadémie vied Elenu Knopovú, herečku a organizátorku divadelných festivalov Martinu Koval a režiséra trnavského divadla Juraja Bielika. Krajskú súťažnú prehliadku z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, spolufinancovaná je Trnavským samosprávnym krajom.