Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Návštevníci festivalu Dotyky a spojenia si užijú výber z dvoch sezón

Na snímke Elenky z Mudroňky, ZUŠ Ul. O. Mudroňa počas predstavenia inscenácie od Eleny Maróthy-Šoltésovej/ Zuzany Palenčíkovej s názvom Proti prúdu. Foto: TASR Erika Ďurčová

Celkovo je v programe 16. ročníka najväčšej prehliadky profesionálneho činoherného divadla na Slovensku 40 predstavení, 27 divadiel z desiatich slovenských miest, koncerty i diskusie o divadle.

Martin 6. septembra (TASR) – Divadelný festival Dotyky a spojenia, ktorý sa začal v pondelok v Martine, je po prvý raz v histórii výberom z dvoch sezón. Podľa programovej riaditeľky festivalu Moniky Michnovej sú v hlavnom programe inscenácie z obdobia od apríla 2019 do apríla 2021.

"Členovia dramaturgickej rady videli počas dvoch rokov viac ako 100 inscenácií a z nich sme vybrali desať najinšpiratívnejších, najodvážnejších, najzaujímavejších inscenácií," uviedla programová riaditeľka festivalu, ktorý potrvá do 12. septembra.

Doplnila, že v hlavnom programe prinesie festival desať inscenácií z desiatich divadiel - Divadla z Pasáže z Banskej Bystrice, Štátneho divadla Košice, Nezávislého divadelného zoskupenia Odivo a Ivan Martinka, Prešovského národného divadla, Uhla_92, Divadla Andreja Bagara v Nitre, Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova, Slovenského národného divadla (SND), Slovenského komorného divadla (SKD) Martin, Divadla Jána Palárika v Trnave. Ako hosť festivalu sa predstaví OZ Vlnoplocha s oceňovanou imerznou inscenáciou Kosmopol.

Na snímke žiaci pred predstavením na divadelnom festivale Dotyky a spojenia v Slovenskom komornom divadle v Martine 6. septembra 2021.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Celkovo je v programe 16. ročníka najväčšej prehliadky profesionálneho činoherného divadla na Slovensku, ktorej hlavným organizátorom je SKD Martin, 40 predstavení, 27 divadiel z desiatich slovenských miest, koncerty i početné diskusie o divadle.

"Hráme od rána do večera pre detského aj dospelého diváka, v interiéri aj exteriéri. Ponúkame zaujímavý program pre mladé publikum. Má svoju dramaturgičku, ktorá poctivo sledovala premiéry. Považujeme ho, čo sa úrovne týka, za rovnocenný s hlavným programom. Veľkou inováciou je program Junior, ktorý predstavuje inscenácie študentov vysokých umeleckých škôl. Namiesto jedného dňa budeme hrať až päť dní, budeme hrať zadarmo a po prvý raz v histórii festivalu budeme o študentských inscenáciách aj diskutovať," dodala Michnová.