Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav sa zúčastní na Pražskom Quadriennale

Na archívnej snímke archív počas Dňa otvorených dverí Divadelného ústavu Bratislava. Foto: TASR Jaroslav Novák

V poradí 15. ročník Pražského Quadriennale sa mení na performatívny festival s kľúčovým heslom RARE, v zmysle unikátnych prístupov a vzácnych umeleckých skúseností.

Bratislava 29. mája (TASR) – Divadelný ústav sa opäť zúčastňuje na prestížnej výstave scénografie a divadelného priestoru Pražské Quadriennale. Najväčšia svetová prehliadka scénografie, performance designu a divadelného priestoru sa uskutoční od 8. do 18. júna v Holešovickej tržnici. "Každé štyri roky sa výstava zameriava na inovatívne prístupy v tvorbe popredných umelcov z viac než 50 krajín," informuje Katarína Morsztynová, PR manažérka Divadelného ústavu, ktorý sa na hlavnej Výstave krajín a regiónov zúčastňuje expozíciou s názvom Domov je teplo.

V poradí 15. ročník Pražského Quadriennale sa mení na performatívny festival s kľúčovým heslom RARE, v zmysle unikátnych prístupov a vzácnych umeleckých skúseností. "Ide v nej najmä o ľudský kontakt, o priame a skutočné stretnutie tvárou v tvár, ktoré je vzácne, unikátne a jedinečné. Práve na tejto ľudskej, osobnej, jednoduchej, zraniteľnej, intímnej úrovni sa rodí umenie," približuje Divadelný ústav Pražské Quqdriennale 2023 s tým, že by chcelo vytvoriť priestor na zdieľanie unikátneho umenia, jedinečných a osobitných scénografií prameniacich z inšpirácie materiálmi, originálnymi umeleckými postupmi a inováciami, ktoré sú ovplyvnené prostredím, lokalitou a géniom loci, v ktorom vznikajú.

"V súčasnej situácii plnej neistoty a obrovských zmien Pražské Quadriennale vyzvalo divadelných umelcov, aby sa pomocou svojej jedinečnej kreativity podelili o svoje predstavy o postpandemickom svete, divadle, kultúre a o ďalšej vízii budúcnosti," dodáva Divadelný ústav k podujatiu.

Na hlavnej Výstave krajín a regiónov sa zúčastňuje s expozíciou Domov je teplo, ktorú vytvorili Doxa architekti, Michal Machciník a divadlo Na Peróne. Návštevníkom slovenského pavilónu, ktorého "hlavnou témou je otázka hľadania domova a transformácie primárnej hmoty", budú prezentovať objekt meniaci sa v čase a priestore. "Hlavným objektom expozície je hmota, v ktorej sa rozprestiera bezčasovosť. Život v nej si hľadajú subjekty, ktoré sa menia, hýbu, približujú k sebe, respektíve sa od seba vzďaľujú, dodáva Morsztynová.

Pražské Quadriennale 2023 slávnostne otvoria 7. júna o 18.00 h. Slovenský národný deň sa uskutoční v rámci podujatia v Pražskej tržnici 8. júna o 14.00 h za prítomnosti kurátorov slovenskej expozície.