Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav vyhlásil 23. ročník súťaže Dráma

Ilustarčná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Texty finalistov súťaže, ktorá je anonymná, budú na jej konci publikované v zborníku Dráma.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Do 23. ročníka súťaže Dráma, ktorej cieľom je podporiť a oceniť pôvodnú dramatickú tvorbu a pomôcť jej uvádzaniu na slovenských javiskách, sa môžu prihlásiť autori do 31. januára. Okrem inscenačných cien čaká autora víťazného textu odmena v hodnote 1000 eur. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Dugasová.

Súťaž pôvodných divadelných hier v slovenskom a českom jazyku vyhlasuje Divadelný ústav spolu s Činohrou Slovenského národného divadla (SND), Divadlom Jána Palárika v Trnave a Činohrou Štátneho divadla Košice (ŠDKE). Novým spoluorganizátorom je tento rok Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene (DJGT).

"Cieľom našej dlhoročnej súťaže Dráma je, aby sa nezabudlo na pôvodnú dramatickú tvorbu. Lebo práve vďaka nej získavame aktuálne svedectvá a obraz o dobe, v ktorej žijeme," hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. "Sme radi, že sa k nám každoročne pridávajú ďalšie slovenské divadlá, ktoré uvažujú podobným spôsobom ako my a rozširujú tak priestor pre nové témy a nové mená," dodala.

Texty finalistov súťaže, ktorá je anonymná, budú na jej konci publikované v zborníku Dráma.

Okrem finančnej odmeny čakajú úspešných autorov špeciálne ceny organizátorov a partnerov súťaže. Divadelný ústav – Štúdio 12 udelí cenu v podobe uvedenia vybraného textu v ľubovoľnej forme vo svojich priestoroch. Činohra SND ako cenu udelí uvedenie textu v ľubovoľnej forme v priestoroch SND. Podobne Divadlo Jána Palárika v Trnave a ostatné divadlá udelia špeciálne ceny, ktorými je uvedenie vybraného textu v ľubovoľnej forme v priestoroch divadiel.

Naštudovanie textu v ľubovoľnej forme a jeho uvedenie v Rádiu Devín udelí ako cenu partner súťaže Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).

Prihlasované texty bez označenia mena a iného identifikátora môžu autori poslať na anna.soltysova@theatre.sk. Organizátor upozorňuje, že e-mail musí okrem súťažného textu obsahovať naskenovanú prihlášku, ako aj doklad o zaplatení registračného poplatku. Štatút súťaže a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na webstránke Divadelného ústavu.