Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav vyhlásil 6. ročník Bienále divadelnej fotografie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bienále divadelnej fotografie 2024 je otvorené profesionálnym fotografom pôsobiacim na Slovensku, ktorí vo svojej tvorbe reflektujú slovenské divadlo vo všetkých jeho podobách a formách.

Bratislava 16. februára (TASR) - Divadelný ústav vyhlásil šiesty ročník Bienále divadelnej fotografie. Súťaž je určená fotografom s portfóliom divadelných spoluprác. Cenu Grand Prix môžu získať za jednu prácu (respektíve sériu). "Ocenenie zahŕňa realizáciu výstavy víťaza, ktorú organizuje Divadelný ústav," dodáva PR manažérka inštitúcie Lenka Leláková.

Bienále divadelnej fotografie 2024 je otvorené profesionálnym fotografom pôsobiacim na Slovensku, ktorí vo svojej tvorbe reflektujú slovenské divadlo vo všetkých jeho podobách a formách. Divadelný ústav ho vyhlasuje od roku 2010. Partnerom súťaže je katedra fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

"Divadelná fotografia dokáže vyslať správu o divadle ďaleko za hranice divadelnej sály a publika. Fotografia dokáže spomaliť efemérnosť divadelnej inscenácie, zachytiť pominuteľné, neprenosné a neopakovateľné divadelné okamihy. Má potenciál prerozprávať divadelné posolstvá a zaznamenať či archivovať divadelný život na javisku a v zákulisí,"
hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. "Či už fotograf zvolí dokumentárnejší prístup, alebo využije kreativitu v komponovaní obrazov, súťaž popri ocenení tých najlepších prináša predovšetkým vzácne súdobé obrazové svedectvo o divadelnom živote na Slovensku," poznamenala Fekete.

Tento rok môžu fotografi prihlasovať svoje práce od sezóny 2022/2023 v sekciách divadelný portrét (séria), dokumentárna séria a divadelná inscenácia (séria). Zároveň si môžu vybrať ľubovoľný počet kategórií, do ktorých prihlásia svoje diela. Požadovaný formát fotografie je 30 krát 40 cm.

Špeciálnu sekciu tvorí študentská divadelná fotografia realizovaná v spolupráci s katedrou fotografie a nových médií VŠVU v Bratislave. Sekcia je určená pre študentov konzervatórií, stredných odborných a vysokých škôl.

Uzávierka súťaže je 15. júna. Následne zasadne hodnotiaca komisia, ktorá vyberie víťazov.