Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlá v Košickom kraji začínajú s predstaveniami pre divákov

Skúška činohernej inscenácie F. M. Dostojevskij: Besy v Štátnom divadle v Košiciach, foto z archívu. Foto: TASR – František Iván

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi plánuje prvé predstavenie pre divákov koncom mesiaca.

Košice 13. januára (TASR) – Krajské divadlá v Košickom kraji vítajú uvoľnenie protipandemických opatrení, ktoré umožňuje hrať naživo pre divákov, a počas januára pripravujú pre nich prvé predstavenia. Podľa zriaďovateľa - Košického samosprávneho kraja (KSK) je termín, kedy začnú hrať, na zvážení každého divadla.

Košické Divadlo Thália začína 20. januára uvedením premiéry silvestrovskej veselohry Neznášam ťa! od Michala Tomasyho. "Ako aj počas lockdownu, aj naďalej prebiehajú skúšky nasledujúcich divadelných predstavení. Ak nám to situácia dovolí, plánujeme ďalšie tri premiéry v tejto sezóne," uviedla vo štvrtok pre TASR tlačová referentka divadla Eszter Janitorová. Thália pre návštevu divákov využije možnosť naplnenia polovičnej kapacity sály. "Sme radi, že konečne môžeme hrať pred publikom. Snažíme sa prilákať čo najviac divákov, aby sme hľadisko vedeli naplniť – samozrejme, do povolenej kapacity," dodala Janitorová.

Bábkové divadlo Košice začne hrať taktiež od budúceho týždňa, a to inscenáciou rozprávky Čert a Kača, konkrétny termín ešte spresní aj cez webovú stránku a sociálne siete. "Určujeme teraz, ktorým dňom začneme, a v týchto dňoch sa tvorí ďalší program," povedal manažér divadla Martin Konečný. Divadlo zároveň na február pripravuje premiéru inscenácie s názvom Indiánsky sen, ktorá spracúva legendy a mýty amazonských indiánov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Dušan Hein


Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi plánuje prvé predstavenie pre divákov koncom mesiaca. "Uvoľnenie opatrení samotný chod divadla výrazne neovplyvní, lebo aj v uplynulom období pred sviatkami prebiehali skúšky inscenácií, nahrávali sa záznamy predstavení, aby sme divákom mohli ponúknuť divadelný zážitok aspoň v online priestore. Samozrejme, tešíme sa, že teraz budeme môcť v divadle opäť privítať divákov a hrať pre nich naživo, veď to je podstata divadla," uviedol ešte v pondelok (10. 1.) riaditeľ inštitúcie Radovan Michalov.

Aj košické Divadlo Romathan pripravuje do konca januára začať s predstaveniami. Otázkou pre všetkých divadelníkov je však zároveň ďalší vývoj pandémie s variantom omikron.

Na archívnej snímke predstavenie v priestoroch divadla Romathan.
Foto: TASR - František Iván


Štátne divadlo Košice (ŠDKE) už informovalo, že po poldruhamesačnej prestávke opäť privíta divákov v utorok 18. januára Večerom ľudového tanca vo svojej historickej budove. V januárovom programe okrem inscenácií z repertoáru opery, baletu a činohry prinesú aj otvorené skúšky dvoch pripravovaných premiér – opery Giacoma Pucciniho Tosca a autorskej baletnej inscenácie Ondreja Šotha a Andreja Petroviča Orbis Pictus. V závere mesiaca chystajú Operný recitál sólistov Opery ŠDKE.

Podľa aktuálnej vyhlášky platí pre divadelné predstavenia pre divákov režim OP (očkovaní, prekonaní) s maximálne 100 osobami alebo naplnením 50 percent kapacity.