Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlá v Trnave a Uherskom Hradišti nadviazali dialóg k výročiu ČSR

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

V pondelok 15. októbra príde do trnavského Divadla Jána Palárika (DJP) Slovácke divadlo s inscenáciou Přes ploty. Vznikla podľa rovnomennej knihy slovenského sociológa a publicistu Fedora Gála.

Trnava/Uherské Hradiště 14. októbra (TASR) – K stému výročiu vzniku Československej republiky nadviazali divadlá v Trnave a Uherskom Hradišti dialóg. Dohodli sa na hosťovaní inscenácií, ktoré spájajú slovenských a českých tvorcov. V pondelok 15. októbra príde do trnavského Divadla Jána Palárika (DJP) Slovácke divadlo s inscenáciou Přes ploty. Vznikla podľa rovnomennej knihy slovenského sociológa a publicistu Fedora Gála.

"Vytvorili sme projekt k osmičkovým výročiam," povedala pre TASR dramaturgička DJP Lucia Turňová. Hra Přes ploty je adaptáciou emailovej komunikácie Fedora Gála a národného socialistu Mateja. Je unikátnym dokumentom možností a hraníc toho, ako sú úplne odlišní ľudia schopní porozumieť si. Gálovi jedného dňa prišiel mail od Mateja, plný výpadov proti jeho židovskému pôvodu. On ho nezmazal, ale s plnou vážnosťou odpovedal. Tak sa začína takmer desať rokov trvajúci rozhovor dvoch ľudí. Hru Přes ploty režíroval Michal Skočovský.

"Naše divadlo prinesie na Moravu inscenáciu hry českého dramatika Tomáša Vůjtka [Na gut] Začíname! v réžii Viktora Kollára," dodala Turňová. Je rozprávaním Adolfa Eichmanna, ktorý sa snaží vysvetliť a obhájiť svoje skutky z obdobia druhej svetovej vojny. V postave nacistického pohlavára diváci uvidia Michala Jánoša, ktorý ňou získal mimoriadnu hereckú príležitosť. Napriek závažnosti témy hre nechýba humor ani aktuálne posolstvo vzťahujúce sa na krízové okamihy súčasnosti.

Turňová informovala, že v česko-slovenskom duchu sa ponesie aj novembrová Noc divadiel v Trnave, na ktorú DJP pripravuje celodenný program. Okrem iného doň zaradilo v spolupráci s Trnavským rádiom rozhlasovú kompiláciu z diel slovenských a českých dramatikov spojených s obdobím boja za slobodu a demokraciu a tancovačku na české a slovenské hity.