Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenské divadelné nebo: Profil herca Karola Machatu

Karol Machata Je výrazný predstaviteľ slovenského moderného herectva, ktorý silou svojej hereckej individuality a nevšednou mierou talentu patril takmer päťdesiat rokov (1949 - 1998) k popredným protagonistom činohry Slovenského národného divadla. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. Už v detstve mu učarovalo umenie a literatúra, ktoré u neho vzbudili záujem o ochotnícke divadlo.

Bratislava 3. januára (TASR) – Hlboký zamatový hlas, charizmatický zjav, spontánny komediálny prejav a mnohé ďalšie výnimočné schopnosti herca Karola Machatu sa stali národným pokladom slovenského dramatického umenia.

Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. Už v detstve mu učarovalo umenie a literatúra, ktoré u neho vzbudili záujem o ochotnícke divadlo. Jeho hlas sa objavil v rozhlase, keď mal 12 rokov. Herectvo vyštudoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ktoré absolvoval v roku 1951.

Na profesionálnych divadelných doskách sa objavil ešte ako študent, kde stvárnil prvé úlohy. Po ukončení štúdia prišla ponuka do Armádneho divadla (dnes Slovenské komorné divadlo) v Martine. Následne v roku 1952 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave, kde zotrval až do roku 1998.

Mladý herec na seba výrazne upozornil už v Martine,kde mu zverili hlavné úlohy v inscenácii Geľo Sebechlebský a Jánošík. Po celý život bol uznávaným predstaviteľom shakespearovských postáv. Zažiaril v inscenáciách Veselé panie z Windsoru, Rómeo a Júlia, Hamlet či Kráľ Lear a nezabudnuteľné boli tiež jeho Čechovovské kreácie. Kultivovaný prejav, čaro spontánnosti najmä v komediálnych polohách, patrí k tomu najcennejšiemu, čím obohatil dejiny slovenského herectva. Herec s pútavým hlasom významne obohatil svojim umením aj rozhlasový, televízny a filmový archív.

Za svoje herecké umenie získal množstvo ocenení. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 mu udelili titul národný umelec. Pri príležitosti jeho 70. narodenín mu bola udelená cena Pocta ministerstva kultúry SR. V januári 2003 si prevzal štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti, divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby. Herec Karol Machata, zomrel 3. mája 2016 v Bratislave vo veku 88 rokov.