Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo A. Bagara uvedie na začiatok sezóny trojpremiéru

Komédia Kto je tu riaditeľ, ktorú uviedlo DAB v máji tohto roka Foto: TASR

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje na začiatok sezóny uvedenie premiér troch hier britského dramatika strednej generácie Dennisa Kellyho.

Nitra 15. augusta (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje na začiatok divadelnej sezóny 2012/2013 uvedenie premiér troch hier britského dramatika strednej generácie Dennisa Kellyho. Celoslovenská trojpremiéra inscenácií Láska a peniaze, DNA a Siroty sa uskutoční 14. septembra v Štúdiu a vo Veľkej sále DAB.

Podľa dramaturgie DAB reprezentuje autor Dennis Kelly to najzaujímavejšie z ponuky súčasnej britskej dramatiky. Kellyho hry sa zaoberajú znepokojivými témami jednotlivca aj celej spoločnosti. Témami viny človeka vo vzťahu k minulosti, rodičom, súrodencom, traumami z prostredia rodiny, ale aj univerzálnymi a celospoločenskými problémami, akými sú xenofóbia, šikanovanie na školách, krutosť vo vzťahoch k najbližším, neznášanlivosť a násilie voči akýmkoľvek menšinám. Kellyho hry oplývajú zvláštnym humorom, iróniou a výraznou kadenciou výsmechu hlúposti a tuposti.

V inscenácii Láska a peniaze autor vtipne a zároveň aj kruto účtuje s finančnou a citovou krízou nášho každodenného života. Ide o bizarný sled obrazov jedného mladého manželského páru. Momentky, ktoré zachytávajú svet strednej generácie, pre ktorú je napríklad smrť manželky len nudnou mailovou korešpondenciou, rovnako dôležitou ako kúpa nového modelu značkového automobilu. „Hre nechýba odzbrojujúco cynický humor a rozprávačská inovatívnosť. Predstavia sa v nej herci Juraj Hrčka, Daniela Kuffelová, Ján Greššo, Renáta Ryníková, Dušan Lenci a Eva Sakálová,“ uviedol Dušan Nevín z propagačného oddelenia DAB.

Hra DNA detektívne napínavým spôsobom rozpráva príbeh skupiny spolužiakov na strednej škole. Hovorí o téme vzájomnej manipulácie, šikanovania, citového dozrievania a sebauvedomovania. Je príbehom o krutosti a tvrdosti medzi dnešnými tínedžermi. „Táto hra môže byť doslova rozbuškou na slovenských javiskách, príspevkom do diskusie o podobách súčasného mladého angažovaného divadla a o jeho funkciách a význame. Bude uvedená v rámci dlhodobejšieho cyklu divadla „TY KOKSO!“, teda inscenácií pre tínedžerov a o tínedžeroch. Po každom z dopoludňajších predstavení bude prebiehať diskusia mladých divákov s psychológmi na tému, ktorú inscenácia prináša,“ hovorí Nevín. V inscenácii budú účinkovať Alena Pajtinková, Juraj Ďuriš, Roman Poláčik, Martin Fratrič, Martin Šalacha, Peter Oszlík, Marián Viskup, Daniel Ratimorský, Kamila Antalová a Andrea Sabová.

Treťou hrou uvedenou v trojpremiére bude inscenácia Siroty, ktorú možno žánrovo vymedziť ako urban thriller. Ide o príbeh dávneho tajomstva dvoch súrodencov. Hra je o rodinných traumách, ktoré nás prenasledujú po celý život, o xenofóbii a neznášanlivosti, ako o jednom z najvážnejších problémov dnešného sveta. Predstaví sa v nej Marcel Ochránek, Lenka Barilíková a Jakub Rybárik.