Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Divadlo Andreja Bagara má nového umeleckého šéfa i dramaturgičku

Prvé predstavenie DAB po znovuotvorení 29. mája 2020. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nová dramaturgička DAB Mašlárová pôsobí na Divadelnej fakulte VŠMU ako pedagogička a študijná prodekanka.

Nitra 16. augusta (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre má nové posily. V auguste nastúpil na post šéfa umeleckého súboru režisér Matúš Bachynec, do divadla prichádza aj dramaturgička Martina Mašlárová. Informovalo o tom vedenie DAB.

Bachynec patrí k najmladšej generácii divadelných režisérov na Slovensku. Réžiu vyštudoval v ročníku režiséra Romana Poláka na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde absolvoval aj doktorandské štúdium. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na katedre réžie a dramaturgie. Ako režisér pravidelne hosťuje v divadlách v Bratislave, Martine, Zvolene a v Trnave. Pre DAB už v roku 2019 naštudoval francúzsku komédiu Meno a o rok neskôr súčasnú českú komédiu Vlastníci. "Okrem réžie sa venuje aj vlastným adaptáciám a prekladom," uviedlo nitrianske divadlo.

Nová dramaturgička DAB Mašlárová pôsobí na Divadelnej fakulte VŠMU ako pedagogička a študijná prodekanka. Od roku 2014 bola redaktorkou a od roku 2021 šéfredaktorkou divadelného mesačníka kd. "Je tiež členkou Slovenského centra AICT a občianskeho združenia MLOKi, ktoré združuje mladú generáciu divadelných kritikov a vydáva online časopis www.mloki.sk. Píše pre rôzne kultúrne periodiká. Ako dramaturgička spolupracovala s Divadelným centrom Martin na cykloch inscenácií pre mládež," informovalo DAB.