Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Andreja Bagara uvádza premiéru inscenácie Banalita lásky

Ilustračná snímka.. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hra spracováva začiatok ich vzťahu na konci 20. rokov 20. storočia, keď sa tajne stretávali v loveckej chatke.

Nitra 22. novembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v piatok uvádza premiéru inscenácie Banalita lásky. Súčasná dráma izraelskej autorky Savyon Liebrecht predstaví na pozadí fiktívneho dialógu dve historické postavy, filozofa a sympatizanta Hitlera Martina Heideggera a mladú židovskú študentku Hannah Arendtovú, ktorá sa neskôr stala významnou politickou teoretičkou.

Hra spracováva začiatok ich vzťahu na konci 20. rokov 20. storočia, keď sa tajne stretávali v loveckej chatke. Dej sa prelína s obrazmi starej, už svetovo uznávanej Hannah, ktorá prehodnocuje svoj vzťah s Martinom Heideggerom, a končí sa stretnutím hlavných postáv po rokoch. „Inscenácia prináša niekoľko aktuálnych a závažných tém, od spoločenských predsudkov, privátnej témy lásky, ktorá nie je spoločnosťou akceptovaná a je neprijateľná vzhľadom na vtedajšiu nacistickú ideológiu, cez tému holokaustu, antisemitizmu až po otázky súčasnej politiky štátu Izrael a zodpovednosti človeka za svoje činy,“ uviedla dramaturgička DAB Magdaléna Žiaková.

Ako doplnila, inscenácia Banalita lásky je dokumentárnou drámou, v ktorej autorka skúma dobové udalosti. Téma je spracovaná cez pohľad študenta Michaela, ktorý sa snaží pochopiť politicko-historický kontext, ale aj osobné konanie a rozhodnutia hlavných postáv. „Inscenácia je aj veľkou hereckou príležitosťou pre štyroch hercov. V réžii Mariána Pecka sa divákom predstaví Eva Pavlíková, Nikolett Dékány, Peter Oszlík a Jakub Rybárik,“ dodala Žiaková.