Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna prináša bezplatne online aj tituly Kukura a #dubček

Archívna snímka: Generálka inscenácie Viliam Klimáček: #dubček v Divadle Aréna. Hra napísaná na objednávku Divadla Aréna pripomína Alexandra Dubčeka, výraznú osobnosť česko-slovenských dejín. Na snímke zľava herci Matúš Kvietik, Juraj Bača, Marián Chalány a Alexandra Palatínusová. V Bratislave 16. marca 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Aréna sa od roku 2002 profiluje ako divadlo aktuálnych tém, kritického pohľadu, modernej formy a historicko-politického kontextu.

Bratislava 17. marca (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna aj počas marcového lockdownu siahlo do svojho archívu a v týždňových intervaloch zverejňuje na svojom YouTube kanáli záznamy troch predstavení. Po prvej inscenácii Komunizmus sa diváci môžu tešiť na ďalšie dve predstavenia z tzv. Občianskeho cyklu. Opäť budú dostupné bezplatne. TASR o tom informoval PR manažér Ján Lukáč.

Aréna sa od roku 2002 profiluje ako divadlo aktuálnych tém, kritického pohľadu, modernej formy a historicko-politického kontextu. Jednou z jeho základných línií je iniciovanie vzniku pôvodných slovenských hier na objednávku divadla. Týmto spôsobom prišli na svet hry tvoriace tzv. Občiansky cyklus. Jeho súčasťou bola aj inscenácia Komunizmus, hra z pera Viliama Klimáčka, ktorú divadlo zverejnilo bezplatne online v piatok 12. marca. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do štvrtka 18. marca do 24.00 h. "Každá z troch divadelných inscenácií bude verejnosti prístupná vždy od piatka počas celého týždňa. Do štvrtka do polnoci," dodal Lukáč.

Do Občianskeho cyklu patria aj ďalšie dve predstavenia Kukura a #dubček, ktoré si diváci budú môcť pozrieť v nasledujúcich týždňoch. "Záznamy divadelných predstavení zverejníme bezplatne aj vďaka láskavému súhlasu tvorcov a hercov spomínaných inscenácií," poznamenal Lukáč.

Online záznam predstavenia hry Martina Čičváka Kukura, ktorá je priamo inšpirovaná pôsobením, postojom a osobnosťou Juraja Kukuru a "je ostrou kritikou súčasného stavu slovenskej kultúry", zverejní divadlo v piatok 19. marca.

Hra #dubček, ktorú na objednávku divadla napísal Viliam Klimáček, v sebe nesie špecifikum historickej osobnosti – profesionálneho slovenského politika, výraznú osobnosť česko-slovenských dejín, aktéra Pražskej jari, predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou - Alexandra Dubčeka. Cez jeho život a kariéru sa snažia dnešní mladí ľudia pochopiť život v období socializmu a pripomenúť si výročie invázie okupačných vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Titul, ktorý Aréna odpremiérovala 18. marca 2018, bude verejnosti dostupný online od 26. marca.