Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uvádza muzikál Lazarus, prvú premiéru v DPOH

Na archívnej snímke slovenský herec Robert Roth. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Lazarus je posledné dielo hudobného velikána Davida Bowieho, ktoré malo svetovú premiéru na Broadwayi v decembri 2015, len mesiac pred spevákovou smrťou.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna uvedie v pondelok prvú premiéru v priestoroch Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH), kde bude dočasne hrávať počas rekonštrukcie budovy divadla. Prvou premiérou je svetoznámy muzikál Lazarus v réžii Mariána Amslera v hlavnej úlohe s Robertom Rothom. TASR o tom informoval PR manažér Ján Lukáč.

Lazarus je posledné dielo hudobného velikána Davida Bowieho, ktoré malo svetovú premiéru na Broadwayi v decembri 2015, len mesiac pred Bowieho smrťou.

Muzikál nadväzuje na nezávislý sci-fi film Muž, ktorý spadol na Zem režiséra Nicolasa Roega z roku 1976, kde vtedy mladý Bowie stvárnil hlavnú postavu mimozemšťana, ktorý prišiel na Zem hľadať zdroj vody, pretože jeho domovská planéta už o všetku vodu prišla. Ľudia ho odhalili, mučili, robili na ňom pokusy a zabránili mu v návrate domov. Zničený a depresívny Thomas Jerome Newton ostáva uväznený na Zemi, preberie na seba všetky civilizačné a deštruktívne vlastnosti ľudí, žije ďalej svoj osamelý život a utápa sa v alkohole.

Príbeh Lazarusa sa začína o 40 rokov neskôr, kde diváci vidia hlavnú postavu ďalej sedieť a prokrastinovať vo svojom newyorskom byte, osamotenú a utápajúcu sa v džine. Ako delirické vízie sa mu v byte zhmotňujú ďalšie postavy, mladučké a čisté dievča, ktoré sa snaží dať mu nádej a silu vymaniť sa zo svojho bezcieľneho stavu, no aj diabolský Valentín, metaforická postava zabíjača šťastia a lásky. Obaja hrajú akýsi súboj o jeho dušu. Na jednej strane nádej postaviť raketu a vrátiť sa domov do vesmíru k rodine. Na druhej strane všetkého sa vzdať a s nenávisťou k ľuďom zahubiť všetku lásku, dobro a nakoniec zničiť celú planétu Zem. V príbehu sa objavujú ďalšie postavy, ktoré Newton na svojej ceste ku koncu stretáva a vzájomne sa ovplyvňujú. "Newton v stvárnení Roberta Rotha sa dá, samozrejme, brať aj ako metafora človeka, ktorý sa cíti osamelý, cudzinec medzi vlastnými, človek, ktorého nechápe spoločnosť a vystrčí ho na okraj. Príbeh nejedného nepochopeného génia, vedca, filozofa, umelca o tom, ako si nevážime a nerešpektujeme veci, ktorým nerozumieme," vysvetľujú tvorcovia muzikálu.

Pod dramaturgiu nového titulu sa podpísali Jana Slouková a Saša Sarvašová. Scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Eva Jiřikovská. V ďalších úlohách účinkujú Edita Koprivčevič Borsová, Lenka Libjaková, Dávid Uzsák, Tomáš Pokorný a iní. Dielo hudobne naštudoval Ján Cibula, ktorý tiež vedie živú kapelu.

Muzikál Lazarus premiérovo uviedla na Off-Broadway spoločnosť New York Theatre Workshop 7. decembra 2015.