Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uvedie Ibsenov Rosmersholm v netradičnom spracovaní

Tlačová konferencia divadla Aréna k premiére hry Henrika Ibsena Rosmersholm 3. decembra 2013 v Bratislave. Tvorcovia a účinkujúci predstavia najnovšiu hru Rosmersholm, ktorá bude mať premiéru vo štvrtok 5. decembra o 19.00 h. Na snímke herci vľavo Martin Hronský a Braňo Deák. Foto: TASR/Martin Turanovič

Na javisku Arény sa po prvý raz predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Robert Roth, ktorý v inscenácii stvárnil hlavnú postavu Rosmera.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Premiéru hry slávneho nórskeho dramatika Henrika Ibsena Rosmersholm pripravujú tvorcovia v bratislavskom Divadle Aréna. Netradičné spracovanie majstrovského diela pod režijným vedením Rastislava Balleka, ktoré tvrdí, že "Klasická hra nie je out!", dnes predstavili zástupcom médií. Podľa Balleka je klasika umelecký literárny útvar, ktorý od svojho vzniku nestratil aktuálnosť, zostarli len výrazové prostriedky. Pokúsili sme sa zachovať to podstatné, čo nezostarlo a to, čo je mimo dnešnej diváckej citlivosti, ktorá je ovplyvnená médiami, posunúť bližšie k nášmu divákovi," uviedol režisér a podčiarkol: "Spojiť tradíciu s inováciou je povinnosťou každého divadla, ktoré sa zapodieva klasikou, myšlienkovým dedičstvom západného literárneho kánonu alebo západnej civilizácie. Divák posúdi výsledok."

Rastislav Ballek preniesol Ibsenov Rosmersholm z "meštianskeho salóna", v ktorom ľudia debatovali o Bohu a zmysle života, milovali šťastne, nešťastne, do "vnútra ľudskej hlavy, v ktorej sa nahromadili obrazy, argumenty, dojmy, chaos, poriadok, znaky, odkazy na tradíciu, predsudky, animozity, frázy, predpoklady". "Naše javisko predstavuje tento vnútorný svet moderného človeka, v ktorom sa pohybujú postavy, o ktorých nevieme, či sú skutočné, alebo predstavujú sily, ktoré ešte zatiaľ nevieme celkom dobre pomenovať," vysvetlil režisér.

Tlačová konferencia divadla Aréna k premiére hry Henrika Ibsena Rosmersholm 3. decembra 2013 v Bratislave. Tvorcovia a účinkujúci predstavia najnovšiu hru Rosmersholm, ktorá bude mať premiéru vo štvrtok 5. decembra o 19.00 h. Na snímke herci Robert Roth (vľavo) a Petra Vajdová.
Foto: TASR/Martin Turanovič
Hlavnou postavou hry je pastor Johanes Rosmer. "Je duchovnou morálnou a spoločenskou autoritou. Táto situácia sa však zmení v momente, keď ohlási svoj rozchod s cirkvou a svoj odklon od kresťanského náboženstva, ktorého bol dovtedy reprezentantom," načrtla tému hry dramaturgička Zuzana Šajgalíková. "Odohráva sa tam velikánsky zápas o dušu človeka, je to podobný zápas ako vo Faustovi, ale v modernom svete má inú podobu," doplnil dramaturg Martin Kubran a ďalej ozrejmil: "Tie sily, ktoré vo Faustovi predstavujú mefistofelský, anjelsky tábor, sa dnes zmenili. Nachádzajú sa v každom politickom tábore, v každej inštitúcii, strane a trhajú na dve polovice aj každého človeka."



Na javisku Arény sa po prvý raz predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Robert Roth, ktorý v inscenácii stvárnil hlavnú postavu Rosmera. "Celé mi to pripadá, že sa to naozaj odohráva v nejakej hlave a ostatné postavy sú akési pilule. Táto mi nezabrala, skúsim si dať inú, ale táto mi zase ovplyvňuje chôdzu. Kristepane, tak musím začať užívať niečo iné, voči určitým pilulám je človek rezistentný... Bola to naozaj výzva výziev," komentoval herec účinkovanie v novom titule a spoluprácu s režisérom. "Haluze ľúbim, milujem sa v tom 'rochniť', pán Ballek to vie," dodal Robo Roth. Jeho hereckou partnerkou je Petra Vajdová, ďalej účinkujú Ľubomír Bukový, Braňo Deák a Juraj Loj, Martin Hronský, Natália Puklušová a Sláva Daubnerová.



Ibsenovo dielo Rosmersholm, ktoré autor napísal v roku 1886, sa na slovenských javiskách ocitlo doposiaľ len dvakrát - po prvý raz v roku 1940 a naposledy v roku 2003, v oboch prípadoch na doskách SND. Premiéra najnovšej hry Rosmersholm sa v Divadle Aréna uskutoční vo štvrtok 5. decembra o 19.00 hodine.