Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Astorka Korzo '90 privíta divákov v Prahe

Ilustračná snímka, Divadlo Astorka Korzo '90. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súčasťou hosťovania sú aj sprievodné podujatia, diskusie s tvorcami či prezentácia slovenskej divadelnej literatúry vo foyeri divadla. Ide už o 18. ročník Dní Astorky v Prahe.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 sa po minuloročnej prestávke opäť predstaví v metropole Českej republiky. Vo Švandovom divadle na Smíchově na podujatí Dni Astorky v Prahe uvedie v utorok inscenáciu hry Nikolaja V. Gogoľa Revízor. TASR o tom informovala dramaturgička Andrea Domeová.

Dodala, že počas predchádzajúcich ročníkov sa práve hosťovania s klasikou, osobitne ruskou klasikou, stali povestné. "Cyrano, Ujo Váňa, Mesiac na dedine, Tolstoj a peniaze či Idiot mali veľkú odozvu u laických divákov i umelcov," poznamenala.

Gogoľov Revízor, dielo, ktoré spôsobilo spoločenské zemetrasenie aj v Rusku v 19. storočí, je príbeh skorumpovaných štátnych úradníkov, zdesených, pretože nečakaná kontrola zhora ich môže stáť všetko. Prídu o moc, o nahonobené úplatky obrovských rozmerov, o politický vplyv. V komédii, ktorá "odhaľuje ľudskú povahu ako takú", sa v réžii Lukasza Kosa predstaví v úlohe Chlestakova Róbert Jakab, ďalej si pred pražským publikom zahrajú Vlado Černý, Boris Farkaš, Marta Sládečková, Ady Hajdu, Matej Landl, Marián Miezga, Peter Šimun, Miroslav Noga a iní.

Súčasťou hosťovania sú aj sprievodné podujatia, diskusie s tvorcami či prezentácia slovenskej divadelnej literatúry vo foyeri divadla. Ide už o 18. ročník Dní Astorky v Prahe.

Pravidelné hosťovanie Astorky v českej metropole sa odohráva od roku 2003, miestom bolo Švandovo divadlo na Smíchově. Počas uplynulých ročníkov predstavenia navštívili aj českí divadelníci a filmári, osobnosti diplomatických a podnikateľských kruhov, významní divadelní kritici či zástupcovia prestížneho medzinárodného divadelného festivalu Divadlo. "Niekoľko rokov sa Dni Astorky v Prahe počas rekonštrukcie Švandovho divadla na Smíchově konali v Divadle v Dlouhé, kde sme napríklad mali veľký úspech s Komúnou, ako referovali aj portály s témou severskej literatúry," poznamenala Domeová.