Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Činohra SND príde s premiérou titulu Kým prídu Stouni...

Na snímke dramaturg Daniel Majling počas tlačovej konferencie v súvislosti s prvou tohtoročnou premiérou v Činohre Slovenského národného divadla (SND) s názvom Kým prídu Stouni... v Bratislave vo štvrtok 20. januára 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Divákom má priniesť pozitívnu energiu, ktorú má v sebe zakódovaná rokenrolová hudba.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) chystá prvú tohtoročnú činohernú premiéru, na ktorej uvedie inscenáciu Kým prídu Stouni.... "Chce byť vážnym, ale aj vtipným zamyslením nad takým kultúrnym fenoménom, ako je rokenrol a jeho najživotaschopnejšie a najslávnejšie vtelenie, skupina Rolling Stones, fenomén, ktorý ľuďom robil radosť 60 rokov," informovali tvorcovia vo štvrtok na tlačovej konferencii. Z textu, do ktorého autorsky prispievali prakticky všetci účinkujúci, sa diváci o legendárnej kapele majú dozvedieť aj to, o čom doteraz ani netušili.

"Naplánovaný bol zhruba pred rokom a pol, keď sme sa počas prvej vlny koronavírusu rozprávali o tom, čím by sme mali divadlo naštartovať, keď všetko odznie. Vtedy sme boli ešte optimistickí, mysleli sme si, že je len otázkou roka, keď to celé prejde," povedal pre TASR o genéze titulu jeho dramaturg Daniel Majling. Dodal, že po inscenáciách problematizujúcich rôzne javy spoločnosti, ktoré divadelníci nazývajú "mrchavé ťažoby", ťažkých témach o vraždách, samovraždách a nešťastných osudoch, sa v SND rozhodli priniesť titul problematizujúci veci s nadhľadom.

Divákom má priniesť pozitívnu energiu, ktorú má v sebe zakódovaná rokenrolová hudba. "K téme sa každý snažil zaujať osobný postoj, pretože Rolling Stones preňho znamenali niečo v osobnom živote, iní sme na to išli akademicky, načítali sme si životopisy ľudí, ktorí v kapele účinkovali, čítali sme teoretické texty muzikológov," priblížil dramaturg zrod inscenácie, ktorá v niektorých fázach pripomína stand-upové výstupy ľudí hovoriacich o Rolling Stones. "Snažili sme sa do toho dať čo najviac humoru, nie je veľmi prajná doba pre humor, lebo všetci sme nejakí ubití, ale práve preto bolo hľadenie humoru v tejto téme pre nás oslobodzujúce," uzavrel Majling.

Réžie sa ujal Matúš Bachynec, scénu navrhla Barbora Šajgalíková, kostýmy Ján Husár. V novom činohernom počine účinkujú Robert Roth (celoživotný skalný fanúšik The Rolling Stones), Alexander Bárta, Daniel Fischer, Emil Horváth, Ondrej Kovaľ, Táňa Pauhofová, Kamila Magálová, Jana Oľhová, Emília Vášáryová, Marián Džubák (ako hosť).

Na snímke herečka Kamila Magálová počas tlačovej konferencie v súvislosti s prvou tohtoročnou premiérou v Činohre Slovenského národného divadla (SND) s názvom Kým prídu Stouni... v Bratislave vo štvrtok 20. januára 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Premiéra sa uskutoční 22. januára v Sále činohry, v novej budove SND. Divadlo funguje v režime OP.