Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Divadlo G. Dezorza premiéruje bábkovú drámu Dukla, údolie smrti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Veľkovýpravná scéna, ako aj bábky pochádzajú z dielne scénografa Von Dubravaya a autorom scénickej hudby je skladateľ Martin Hasák.

Bratislava 7. mája (TASR) - Dezorzovo lútkové divadlo, jediné bábkové divadlo na Slovensku určené výhradne pre dospelého diváka, odpremiéruje v sobotu 8. mája veľkovýpravnú bábkovú drámu z čias druhej svetovej vojny - Dukla, údolie smrti. Inscenáciu odohrá v A4 - priestore súčasnej kultúry. Dostupná bude prostredníctvom živého online prenosu priamo z bratislavského nezávislého kultúrneho centra.

Najnovšia bábková epická dráma z dielne autorskej dvojice Gejza Dezorz a Agda Bavi Pain otvára v netradičnom novom spracovaní témy vojny a nenávisti, ale aj lásky. Po štyroch rokoch od premiéry klasiky Kráľ Ubu prináša na divadelné dosky základné otázky o pôvode zla či príčinách intolerancie. "Príbeh rómskeho mladíka a nemeckého dôstojníka, ktorý sa odohráva na pozadí historických udalostí v horthyovských Košiciach a počas krvavých bojov o Dukliansky priesmyk, predstavuje nerovný milenecký vzťah mužov stojacich nielen na dvoch opačných barikádach, ale aj koncoch spoločenského rebríčka," priblížil PR manažér Daniel Vadas novinku Dezorzovho lútkového divadla, ktoré od roku 2004 prinieslo na pódiá pozoruhodné autorské inscenácie ako Desperanduľa, Perun, Hrom bezbožných či Ján Ošík a Pomstiteľ s fujaru.

Nová inscenácia má obohatiť slovenskú divadelnú scénu o dosiaľ nevídaný zážitok a preniesť diváka do čias konca druhej svetovej vojny a rozdelenej spoločnosti vďaka sugestívnej filmovej optike a videoprojekciám v štýle tzv. "puppet live cinema" (bábkové kino naživo). "Znamená unikum aj v kontexte doterajšej tvorby tohto divadla a celej jeho histórie," dodal Vadas.

Pod vedením principála a režiséra Gejzu Dezorza sa v najnovšej inscenácii objavia kmeňoví herci divadla Kamil Kollárik, Alexander Maďar, Marián Mitaš a Hera Turban, ako aj hosťujúci Mariana Bódyová a Peter Kadlečík. Veľkovýpravná scéna, ako aj bábky pochádzajú z dielne scénografa Von Dubravaya a autorom scénickej hudby je skladateľ Martin Hasák.

Svetová premiéra bábkovej vojnovej drámy sa odohrá 8. mája o 19.00 h prostredníctvom online prenosu. Predstavenie si bude môcť pozrieť naživo aj limitovaný počet divákov v A4 - priestore súčasnej kultúry. Záujemcovia sa budú musieť preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín.