Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Ivanovi Letkovi učarovalo javisko už v mladosti, dnes jubiluje

Ivan Letko Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Obsadzovaný umelec svoj herecký um predviedol v desiatkach filmov, divadle, aj seriáloch.

Farná/Bratislava 9. decembra (TASR) – Divadelný a televízny herec a pedagóg Ivan Letko sa dnes dožíva životného jubilea 80 rokov.

Významný slovenský herec aj po dlhoročnom pôsobení na divadelných doskách priznáva, že divadlo je pre neho stále tou najväčšou láskou. "Je to možno klišé, ale je to tak. Kontakt s publikom je nenahraditeľný. Keď ľudia reagujú a zatlieskajú, to je ten najkrajší honorár", zdôveril sa umelec, ktorý je od roku 1967 členom činohry Novej scény v Bratislave.

Z jeho televíznych a filmových postáv treba spomenúť legendárnu klasiku Živý bič, Tanec nad plačom, Medený gombík, Mastný hrniec a v neposlednom rade významný francúzsko-československý veľkofilm Muž, ktorý luže.

Už v študentských rokoch bol ochotníkom

V roku 1934 sa narodil vo Farnej divadelný a televízny herec IVAN LETKO.
Foto: TASR/Miroslava Cibulková
Ivan Letko sa narodil 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach. Vyrastal v Hlohovci, kde už popri štúdiu na gymnáziu pôsobil ako herec v ochotníckom divadle. "Už ako sedemnásťročný som hral starého senilného dedka v Jiráskovej hre Otec", zaspomínal si. V roku 1956 ukončil štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, potom 10 rokov pôsobil v Divadle SNP v Martine a od roku 1967 je členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf. Na divadelných doskách stvárnil približne 150 postáv a aj keď sa o ňom hovorí, že je herec, ktorý sa zameriava na postavy psychologického rázu, on tvrdí, že hrá rád každú dobre napísanú postavu. Medzi jeho obľúbené inscenácie, v ktorých hral na Novej scéne patria napríklad Vajíčko, Adam Stvoriteľ, Pozvanie na zámok či Čajka.

Herec a pedagóg

Popri hereckej kariére bol Ivan Letko viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej VŠMU. Medzi jeho študentov patrili poprední slovenskí herci ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší.

Eva Rysová a Ivan Letko hovoria o Vianociach:





Filmy
Obsadzovaný umelec svoj herecký um predviedol v desiatkach filmov. K tým najvýznamnejším patrí televízna dráma Živý bič (1966), francúzsko-československá vojnová dráma Muž, ktorý luže (1968), historická komédia Tanec nad plačom (1989), alebo komédie Mastný hrniec (1991) a Štipku soli (1976). Letkov nezameniteľný hlas znel na vlnách Slovenského rozhlasu a v zábavných reláciách ako napríklad Echorádio s Magdou Pavelekovou, či Petrom Bzdúchom, s ktorým vytvorili legendárnu humoristickú dvojicu "Dôchodci na potulkách". Hlasom Ivana Letka hovorila tiež Baba Jaga v kultovej ruskej rozprávke Morozko (Mrázik, 1964).

Predstavil sa v seriáloch


Ani v súčasnej seriálovej dobe sa sympatický herec nestratil. Zahral si v televíznych seriáloch Kutyil s.r.o. (2008), Odsúdené (2009) a aktuálne účinkuje v obľúbenom Búrlivom víne (2012-2014). Jeho postava dobrosrdečného dedka Zoliho sa medzi divákmi teší veľkej obľube. "Moja herecká kariéra išla od milovníka cez intrigána a končím dobrotivým deduškom", skonštatoval jubilant Ivan Letko.