Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Juraj Kemka želá Astorke veľa humoru a divákov

Juraj Kemka, archívne foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Herci sa svojim divákom prihovorili a svojmu divadlu želali prostredníctvom sociálnej siete a videopozdravov.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Tridsiate výročie vzniku si v stredu pripomenuli členovia bratislavského Divadla Astorka Korzo '90. Pre pandémiu nového koronavírusu sa oslava so všetkými tvorcami a spolupracovníkmi nekonala, vírus stopol aj Festival Astorka, ktorý mal priniesť inscenácie s prekvapeniami a darčekmi pre divákov.

Viac o výročí si môžete prečítať tu.

Herci sa však svojim divákom prihovorili a svojmu divadlu želali prostredníctvom sociálnej siete a videopozdravov.

Narodeninovú videonahrávku otvorila Zuzana Konečná aj so želaním, aby ľudia nikdy nezabudli na divadlo a umenie a aby z Astorky "inhalovali radosť so života".

V želaniach divadelnej jubilantke pokračovali Boris Farkaš, Marián Labuda ml., Anna Šišková, Pavol Šimun. Slovami o kvalitách planéty Zem pripomenul Matej Landl predstavenie Náš človek a k 30. výročiu Astorke zaželal, aby sa modrá planéta čo najskôr zbavila "hnusného koronavírusu", herci sa mohli čo najskôr vrátiť do milovaného divadla a prinášať radosť predstaveniami divákom.

Veľa humoru, divákov i vynikajúcu vzduchotechniku, ktorá by zabránila šíreniu vírusových ochorení, zaželal svojmu divadlu Juraj Kemka. Jeho kolega Peter Šimun nielen prial tvorivé úspechy, ale aj zahral na husliach známe narodeninové melódie. Zdravé jadro a z neho šírenie pravdy a krásy zapriala milej Astorke k 30. narodeninám herečka Zuzana Porubjaková. Pozdravmi "divadlu s poetickou dušou" prispeli aj Rebeka Poláková, Ady Hajdu, Róbert Jakab a Anna Jakab Rakovská, ktorá v závere narodeninového videa zaželala svojej Astorke, aby zostala "nezabudnuteľná, príťažlivá a výnimočná".

"Divadlo je na rozdiel od literatúry a filmu a maliarstva a architektúry (...) pominuteľné, no fotografia či výtvarné umenie (bulletiny a plagáty), dnes už aj záznamy, dokážu aspoň nejakou formou pripomenúť atmosféru a skvelé výkony, scénu, kostýmy a cez to, samozrejme, to najdôležitejšie - réžiu," uvádza jubilujúce divadlo na svojej facebookovej stránke. Jeho členovia si spomenuli aj na kolegov, ktorí ich predčasne opustili: "Sú tu stále s nami, sú súčasťou našej histórie, žijú v našich spomienkach."