Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie hru Agathy Christie Pavučina

Na snímke obnovená fasáda Divadla Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave v stredu 24. februára 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Je to detektívka v tom najpravejšom slova zmysle, uviedol umelecký šéf DJP Juraj Bielik.

Trnava 9. februára (TASR) – Trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) naštudovalo hru Pavučina svetoznámej autorky detektívok Agathy Christie. V premiére ju uvedie 18. februára, režijne sa inscenácie ujal umelecký šéf DJP Juraj Bielik. Informovala o tom PR DJP Lucia Turňová.

Pavučina bola publikovaná v roku 1957, jej premiéra sa uskutočnila už v roku 1954. Vznikla na podnet jej neskoršej hereckej hviezdy Margaret Lockwoodovej. Ide o druhú najúspešnejšiu hru Christie s takmer 800 reprízami od prvej premiéry na londýnskom West End. „Je to detektívka v tom najpravejšom slova zmysle. Máme tam vidiecke sídlo, tajné dvere, mŕtvolu, všetko, ako sa patrí. A zároveň to všetko autorka neberie smrteľne vážne. Uťahuje si z komplikovanosti detektívnych zápletiek, zo svojich starších diel, zo žánru ako takého,“ uviedol Bielik.

Dej sa odohráva vo vidieckom sídle rodiny Hailsham-Brownovcov v Coplestone Court v britskom grófstve Kent. Do postáv manželského páru obsadil režisér Kristínu Tóthovú a Miroslava Beňuša, dcéru stvárňuje hosťujúca Anna Mária Janeková, svojráznu záhradníčku Táňa Kulíšková a zloducha Costella Michal Jánoš. V ďalších úlohách sa predstavia Vladimír Jedľovský, Tomáš Vravník, Matúš Beniak, Martin Križan, Martin Hronský a Braňo Mosný. Dramaturgom je Mário Drgoňa. „Divák sa môže tešiť na množstvo nečakaných a napínavých zvratov, aj na humor, ktorý nie je lacný,“ uviedol Drgoňa.

Scénu vytvoril Pavol Andraško, kostýmy sú dielom Martina Kotúčka. Okrem prekladu a réžie sa Juraj Bielik podpísal aj pod hudbu v spolupráci so Slavom Kvasňovským.