Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uvedie premiéru hry Edmond

Na snímke skúška inscenácie Edmond v Divadle Jonáša Záborského v Prešove 23. novembra 2022.. Foto: TASR - František Iván

Hra francúzskeho herca, režiséra, filmového scenáristu a dramatika Alexisa Michalika vychádza z divadelnej adaptácie filmu Zamilovaný Shakespeare.

Prešov 24. novembra (TASR) – Hru Alexisa Michalika Edmond uvedie v slovenskej premiére Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Komédia je pohľadom do života mladého Edmonda Rostanda pri písaní slávnej hry o romantickom búrlivákovi Cyranovi z Bergeracu. V jubilejnej 80. divadelnej sezóne ide o 795. premiéru DJZ.

Podľa riaditeľa divadla Jána Hanza hra prináša nový pohľad na divadelnú prácu a divadelné umenie. "Na experimentálnej scéne prináša moderné predstavenie, ktoré napĺňa zmysel tejto scény. Je určená divákovi, ktorý má rád v divadle nové postupy. Doplnili sme takto repertoár klasických komédií a muzikálov aj o predstavenie, ktoré príjemne prekvapí napríklad tým, ako si pomocou pohybu a gest herci na scéne vystačia aj sami," povedal počas stredajšej (23. 11.) tlačovej konferencie Hanzo.

Ako dodal režisér hry Michal Náhlik, autor sa snaží veľmi príjemnou, jemne vymyslenou fabuláciou sledovať život Edmonda Rostanda.

"Aké strasti a slasti zažíva pri písaní diela. Zároveň sleduje, aké jednoduché je napísať veľdielo a zároveň aké je ťažké takúto energiu zo seba dostať a nájsť múzu, ktorá by ho k tomuto dielu ´dokopala´. Tých múz je na scéne viac, ale tá jedna je stotožnená v ženskej postave," doplnil Náhlik.

Hra francúzskeho herca, režiséra, filmového scenáristu a dramatika Alexisa Michalika vychádza z divadelnej adaptácie filmu Zamilovaný Shakespeare. Slovenská premiéra hry Edmond sa uskutoční v piatok 25. novembra na Malej scéne DJZ.