Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Kladzanské ľudové divadlo sa predstavilo s hrou Kráľ Zemplína

Na snímke herci Kladzanského ľudového divadla počas premiéry hry Kráľ Zemplína v obci Kladzany, 30. decembra 2014. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Komédiu odohrali na domácej pôde pred takmer tristo divákmi.


Kladzany 31. decembra (TASR) - V kladzanskom Dome kultúry sa v predvečer Silvestra stretli takmer tri stovky milovníkov divadelnej komédie. Miestny ochotnícky súbor tam uviedol premiéru svojej novej hry s názvom Kráľ Zemplína.

"Naše nové predstavenie je v podstate takou absurdnou komédiou, ktorá má viacero motívov či inšpirácií. V prvom rade ide o hru Alfreda Jarryho - Kráľ Ubu a v druhom o skutočný príbeh podnikateľa z východného Slovenska, ktorý sa samozvane vyhlásil za Kráľa Zemplína," uviedol pre TASR scenárista, režisér a herec Kladzanského ľudového divadla (KĽUD) Jozef Jenčo.

Príprava textov mu podľa vlastných slov zabrala približne pol roka, samotný nácvik hry potom zvládli herci za niekoľko týždňov. "Nebolo to však jednoduché, s ohľadom na tému ako aj spracovanie. Absurdné divadlo má predsa len trocha inú poetiku ako typické ľudové divadlá. Pre kolektív KĽUDu boli teda prípravy na novú hru o niečo zložitejšie v porovnaní s tými predošlými," priblížil Jenčo.

"Stvárňujem hlavnú úlohu - kráľa. Je to také smiešne, veselé, o tom ako balamutil daňové úrady, celý štát a myslel si, že je najväčší kráľ na svete. Ľudia by sa na tom mali zasmiať, niektorí ale aj zamyslieť, hlavne tí, čo neplatia dane," opísal s úsmevom svoju postavu amatérsky herec Miroslav Jenčo. Čerstvý päťdesiatnik sa na divadelných doskách pohybuje od 80-tych rokov minulého storočia. Ako sám priznal, úloha kráľa je z pohľadu príprav, najnáročnejšou v jeho doterajšej kariére.


"V našej novej hre nejde iba o samotného Kráľa Zemplína, ale aj o región ako taký, ktorý sa odtrhne od zvyšku Slovenska. Vytvorí sa samostatné Zemplínske kráľovstvo. Má to teda trocha aj ten politický podtext, čím sme chceli poukázať na to, že niektorí dnešní "vládcovia" s obľubou vytvárajú samozvané republiky," doplnil režisér Jenčo s tým, že súčasťou utorkovej (30. 12.) divadelnej premiéry bol aj krátky animovaný film, ktorý takisto režíroval KĽUD.

Divadlo z Kladzian, ktoré založili miestni nadšenci pred 16 rokmi, je najvýraznejším reprezentantom ochotníckej scény na území Vranovského okresu. V spomenutej hornozemplínskej obci má divadlo už vyše 80-ročnú tradíciu. Miestni herci sa na prelome starého a nového roka pravidelne predstavujú s novou hrou pred domácim publikom.

Amatérske divadlo sa so svojou novou hrou, ktorá je rovnako ako i tie z uplynulých rokov, interpretovaná v zemplínskom nárečí, chystá v nasledujúcich mesiacoch na turné po viacerých slovenských regiónoch, pričom neobíde ani Bratislavu či Záhorie. So svojou poslednou satirickou komédiou sa v sezóne 2014 predstavilo približne na 20 miestach, nielen doma, ale aj v zahraničí.

Divadlo KĽUD sa dostalo do povedomia slovenskej verejnosti v roku 2011, keď získalo na festivale humoru a satiry Kremnické gagy s hrou Žvirata na deskoch cenu Stana Radiča za objav roka.