Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlo LA KOMIKA oslávilo šieste výročie novou hrou Srdce z azbestu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Srdce z azbestu je v poradí 21. autorskou inscenáciou divadla LA KOMIKA. Po skončení lockdownu bude divadlo pokračovať v jej reprízach, on-line predstavenia ponúkať nebude.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Bratislavské divadlo LA KOMIKA oslávilo svoje šieste výročie premiérou komédie Srdce z azbestu. Hru divadelného a televízneho režiséra Karola Vosátka stihli divákom po prvý raz predstaviť tesne pred lockdownom. Premiéra sa konala 24. novembra. "Napriek tomu, že sa mnohí hostia ospravedlnili, divadlo bolo plné a predstavenie bolo divákmi prijaté veľmi pozitívne. Hra reflektuje súčasné pocity jedincov v tejto neľahkej dobe," TASR za tvorcov informovala Ivana Sisik Šimlovičová.

Komédia, v ktorej nechýba detektívna zápletka, erotika, prekvapivé zvraty a fakty, zavedie divákov do bytu pána profesora. Za záhadných okolností sa v ňom stretnú traja absolútne rozdielni ľudia, ktorí na prvý pohľad nemajú nič spoločné - krásna a nespútaná mladá žena (Michaela Mäsiarová), skrachovaný športovec (Štefan Martinovič ) a starší pán profesor (Marcel Nemec). Hrdinovia v tomto predstavení sa ocitajú v rôznych bizarných situáciách. "Všetci traja sú súčasťou kolotoča, ktorý sa rozkrúti ich vlastnými racionálnymi rozhodnutiami a iracionálnymi túžbami," približuje svoj nový titul divadlo.

"Zažívame ďalšiu vlnu vývoja spoločnosti, keď prestal fungovať spoločenský poriadok, keď nezvládame vymoženosti demokracie, vývoj technológii, a dostali sme sa do istého stavu odcudzenia nielen so spoločnosťou, s našimi najbližšími, ale aj sami so sebou," uviedol k svojej novej hre Vosátko a ďalej prezradil: "Toto je paralela atmosféry stavu sveta po druhej svetovej vojne, z ktorého čerpali absurdní dramatici. Preto Srdce z azbestu je nielen reflexiou súčasnosti, ale aj poctou tvorbe mojich obľúbených autorov absurdnej drámy Eugene Ionescovi, Slawomirovi Mrožekovi a Haroldovi Pinterovi."

Srdce z azbestu je v poradí 21. autorskou inscenáciou divadla LA KOMIKA v šiestej sezóne. Po skončení lockdownu bude divadlo pokračovať v jej reprízach, on-line predstavenia ponúkať nebude. "Počkáme si na živé stretnutie s publikom, keďže veríme, že lockdown nebude trvať dlho. Natočenie predstavenia a postprodukcia pre on-line uvedenie je časovo náročné a u divadla zvlášť platí, že prítomnosť divákov a ich potlesk je nenahraditeľný," uzavrela Šimlovičová.