Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Top sezóna pokračuje v znamení Top Dogs

Posledná premiéra sezóny 2012/2013 v Divadlo Lab DF VŠMU bude inscenácia súčasného švajčiarskeho spisovateľa a dramatika Ursa Widmera Top Dogs.

Bratislava 24. mája (OTS) - Divadlo ňou uzavrie svoj dramaturgický plán 27. mája 2013 o 19.00 hod.

Čierna komédia Top Dogs hneď po svojom prvom uvedení v roku 1996 zaznamenala obrovský úspech - preložili ju do mnohých jazykov a uviedli vo viacerých divadlách na celom svete. Spôsob, akým je napísaná, a tiež téma, ktorej sa venujú, je mimoriadne aktuálna.

Pripravovaná inscenácia v pedagogickej réžii doc. Ingrid Timkovej je druhým uvedením tejto hry na pôde DF VŠMU. Inscenácia, ktorú predstavil absolventský ročník pred 8 rokmi v réžii prof. Juraja Nvotu bola jednou z najpopulárnejších v repertoári Divadelnej fakulty..

Keďže je text postavený na princípoch adaptácie pre aktuálne obsadenie, veríme, že aj súčasné uvedenie bude našimi divákmi prijaté. Herci sú totižto zároveň aj tvorcami charakterov jednotlivých postáv.

„Top dog“ je slangový výraz, ktorý v angličtine označuje majstra. Urs Widmer používa toto označenie ironicky: vo svojej čiernej komédii privádza na scénu bývalých špičkových manažérov, ktorí prišli o prácu a boli nútení vyhľadať služby personálnej agentúry, zaoberajúcej sa profesionálnou podporou pri hľadaní nového zamestnania. Na svojskej terapii sa stretávajú ľudia, ktorí musia čeliť veľkému zvratu vo svojom živote, pretože svoju identitu doteraz stavali predovšetkým na vlastnej kariére. Keď sa tento pilier ich života zrútil, čo im však ešte zostalo?

V poslednej „top“ inscenácii tejto sezóny sa Vám predstavia poslucháči 4. ročníka herectva DF VŠMU spolu s hosťom Robertom Rothom. Príďte si spolu s nimi vychutnať poslednú premiéru sezóny 2012/2013!

Urs Widmer: Top Dogs
Premiéra: 27. máj 2013, 19.00 hod
Divadlo Lab, Svoradova 4, Bratislava
Divadelná fakulta VŠMU

Tvorivý tím:
Preklad: Roman Olekšák
Réžia a úprava: doc. Ingrid Timková
Svetelný dizajn: Adam Cisár
Kostýmy: Barbara Feherová
Produkcia: Zuzana Hrdličková, Filip Kuchar
Hrajú: Robert Roth a.h., Michal Thomasy, Cyril Žolnír, Jozef Jurčišin-Kukľa, Matúš Kvietik, Marta Maťová, Dominik Gajdoš, Lukáš Pelč