Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Divadlo L+S začína novú sezónu

Herci Marián Geišberg a Kamila Magálová počas tlačovej konferencie pri príležitosti 31. sezóny divadla a pred premiérou hry Ani za milión! 17. septembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novú sezónu začína divadlo premiérou s Kamilou Magálovou a Mariánom Geišbergom.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Na začiatok novej, 31. divadelnej sezóny ponúka bratislavské Štúdio L+S premiéru hry Ani za milión! Uskutoční sa v piatok 20. septembra v hlavných úlohách s Kamilou Magálovou a Mariánom Geišbergom.

"Môj vzťah k tomuto divadlu je materský, je to moje druhé materské divadlo. Som rada, že v ňom opäť môžem hrať a znova pod vedením režiséra Jakuba Nvotu. Hneď som s tým súhlasila a ani som nevedela, aká hra to bude," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Štúdiu L+S Magálová.

Detektívnu komédiu Ani za milión! českej dvojice Michaely Doleželovej a Romana Vencla preložil Nvota. Podľa neho je to veľký priestor na zápletky, pretože každá postava pochádza z iného, veľmi odlišného prostredia. Spustnutý strážca majáka (Geišberg) s madam z najvyššej francúzskej spoločnosti (Magálová) sa nepoznajú, nemajú nič spoločné a predsa spolu strávia deň a noc na bohom zabudnutom mieste.

Bojujú tiež o holý život a majú spoločné tajomstvo, ktoré navždy spojí ich životy. V tejto brilantnej detektívnej komédii je totiž všetko inakšie, ako sa zdá, isté je len to, že za humornými situáciami sa ukrýva vrah.



Režisér Jakub Nvota počas tlačovej konferencie pri príležitosti 31. sezóny divadla a pred premiérou hry Ani za milión! 17. septembra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Ľudia budú na dej pozerať ako na súkromnú vec, pretože v hre je veľa vzťahov medzi mužom a ženou. Napriek ich rôznej minulosti a diametrálnym pohľadom na svet sa môžu zblížiť. Bohužiaľ, je to cez detektívnu zápletku, ale s dobrým a otvoreným koncom," pripomenul Geišberg.

Okrem tejto dvojhodinovej komédie má Štúdio L+S v programe večer so Zuzanou Kronerovou v monodráme Shirley Valentine. Bratislavská herečka mala s ňou premiéru v pražskom Café Teatr Černá labuť v roku 2004. Návštevníci sa môžu tešiť aj na trpkú komédiu pod názvom 69 vecí lepších než sex. Túto pôvodnú slovenskú hru napísala a režírovala Eva Borušovičová. Ponúka v nej rady, čo s manželským stereotypom, neverou, príťažlivosťou iných mužov, krízami rodičovstva, lákadlami v podobe výpredajov, sezónnych depresií, úzkostných spomienok a dobre vychladeného bieleho vína v chladničke. Okrem iného je komédia aj o akejsi rozdvojenosti v nás.

Svojich priaznivcov si iste nájde aj inscenácia Prach alebo dvaja Maďari sa zbláznili, kde hrá dvojica Szidi Tobias a Attila Mokos. Autor György Spiró príbehom manželského páru, ktorý vyhral hlavnú výhru v lote, reflektuje dobre známe spoločenské i intímne rodinné problémy. Odohráva sa v kuchyni počas jedného popoludnia, ale s humorom a nadhľadom rieši široké spoločenské problémy.