Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Ludus uvedie premiéru inscenácie 3bájky

Prvou z trojice bájok je O lastovičke a drobných vtákoch, druhou bájkou je Orol a hovnival (autor Ezop) a tretiu časť tvoria Bájky hlavou dolu.

Bratislava 13. marca (TASR) – Premiéru novej inscenácie s názvom 3bájky uvedie v utorok 20. marca bratislavské Divadlo Ludus. V tomto neobvyklom projekte spojili realizátori do jednej inscenácie tri bájky známych svetových bájkarov, ktorými sú Ezop, La Fontaine a Krylov.

Tri režisérky, tri tvorivé cesty, tri ponaučenia sú ideou tohto projektu, Jana Mikitková, Naďa Uherová a Kristína Chlepková - každá svojím dielom a originálnym spôsobom vytvárajú jednu z troch bájok. Koncept a dramaturgia je dielom umeleckého šéfa divadla Petra Kubu a Kamila Žišku, aj výtvarné riešenie realizovali tri výtvarníčky - Michaela Mokrá, Gabika Paschová a Zuzana Pristašová. Účinkujú Martin Kollár, Matej Marušin, Paľo Šimun a Adela Mojžišová.

Prvou z trojice bájok je O lastovičke a drobných vtákoch (autor Jean de La Fontaine), kde neskúsené vrabce nepočúvli radu skúsenej lastovičky, a preto ďalej žijú v biede. „Vo väčšine bájok sa chce niekto niekomu pomstiť, preto som hľadala takú bájku, kde je od začiatku jasné, že niekto chce niekomu poradiť. Ten príbeh vrabcov a lastovičky je pomerne jednoduchý, bolo potrebné nájsť situácie, ktoré sme mohli rozvinúť,“ povedala pre TASR režisérka prvej bájky Kristína Chlepková.

Druhou bájkou je Orol a hovnival (autor Ezop), v nej slabý, ale vytrvalý Hovnival vymýšľa rôzne triky, aby potrestal drzého orla, čo sa mu aj podarí. „Snažila som sa príbeh pripodobniť deťom, povedali sme si, že to môže vzniknúť aj v škole, napríklad na telesnej výchove, takto sme posunuli Ezopa do dnešného prostredia,“ dodala pre TASR režisérka Naďa Uherová. „Telesnú výchovu sme vybrali preto, že tú poznajú všetky deti, celá bájka sa však v závere prenesie do počítačových hier,“ doplnila režisérku výtvarníčka Zuzana Pristašová.

Tretiu časť tvoria Bájky hlavou dolu (Ivan Andrejevič Krylov). Opičiak Paľo skúša, aký má talent, až sa dostane do cirkusu. „Je to hľadanie na tému cirkusovú, kde aj veľké uši opičiaka môžu byť prednosťou, len treba ten talent objaviť,“ objasňuje režisérka Jana Mikitková. „V cirkuse všetci vyzerajú ináč, jeden je vysoký, druhý široký, baletka krehká, každý má však talent na niečo,“ doplnila výtvarníčka Gabika Paschová.

„Každý poznáme bájky. Keď vznikol ten nápad urobiť bájky, lebo sme ich ešte u nás v divadle za 42 rokov nerobili, vznikla myšlienka, že by to mohli byť tri úplne iné spôsoby stvárnenia bájok. Preto sme sa rozhodli pre tri mladé režisérky, tri výtvarníčky a štyroch mladých hercov,“ pre TASR spresnil zámer projektu umelecký šéf divadla Peter Kuba.

Tu bude player