Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Muzikál Voda (a krv) nad vodou sa vracia na Novú scénu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Muzikálový titul Voda (a krv) nad vodou mal svetovú premiéru v pražskom divadle Kalich v septembri 2019.

Bratislava 21. januára (TASR) - Muzikál Voda (a krv) nad vodou v réžii a choreografii Jána Ďurovčíka sa od piatka vracia do bratislavského Divadla Nová scéna (DNS). "Pôvodne mal mať muzikál premiéru v septembri 2020, pandemické opatrenia umožnili nakoniec odohrať iba tri generálky s divákmi v našom divadle a dve predstavenia v Žiline," informovala TASR PR manažérka DNS Zuzana Šebestová. Potvrdila, že fanúšikovia hitov skupiny Elán si dynamický a dramatický príbeh inšpirovaný dielom Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo môžu pozrieť v týchto dňoch.

V roku 2020 bola plánovaná jeho premiéra v Divadle Nová scéna, kam sa teraz po 16 mesiacoch vracia. "Je to súčasne krásny aj bolestivý pocit, som šťastný, ako sa k tomu celý herecký aj technický tím postavil, akí sú aj po takom dlhom čase pripravení. Bolestivý preto, lebo jeho návrat do divadla trval tak veľmi dlho. Dúfam, že sa muzikál s úspechom bude hrať čo najdlhšie. Doteraz to pandémia neumožňovala, je to veľké plátno a hrať ho pre 100 či 200 divákov, to jednoducho nešlo," komentoval návrat tohto muzikálu jeho koproducent, libretista, režisér a choreograf Ján Ďurovčík, ktorý u priaznivcov skupiny Elán zabodoval už muzikálom Ôsmy svetadiel.

"Voda (a krv) nad vodou nie je v žiadnom prípade pokračovaním Ôsmeho svetadielu, do ničoho takého sme sa zámerne púšťať nechceli. Je to úplne nový príbeh, nové postavy, avšak spojenia medzi oboma inscenáciami sú jasné - zdroj, čiže hudba Elánu, a parafráza na veľké klasické literárne dielo posunuté do súčasnej doby, tentoraz je to Gróf Monte Christo Alexandra Dumasa," zdôraznil Ďurovčík a ďalej priblížil, že ide o príbeh plný emócií, lásky a všetkého, čo patrí k veľkému muzikálu. "Vybral som z toho ohromného množstva elánovských hitov ďalšie skladby, ktoré som nosil v hlave a ktoré mi dávali dohromady príbeh," dodal Ďurovčík.

V muzikáli odznejú napríklad skladby Nie sme zlí, Fero, Tuláci v podchodoch, Sestrička z Kramárov, Kočka či Zanedbaný sex. O úpravu a nové aranžmány piesní do muzikálu sa postaral Vašo Patejdl. Názov muzikálu odkazuje na jednu z najslávnejších piesní v repertoári skupiny Elán, Voda čo ma drží nad vodou, od ktorej nahrania uplynulo 23 rokov.