Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Divadlo Nová scéna otvára sezónu premiérou komornej komédie Škrupinka

Na snímke zľava herečky Jana Lieskovská (Halina Koltavská) a Miroslava Drínová (Roxana Kličková) počas verejnej generálky komornej komédie Škrupinka v divadle Nová scéna v Bratislave 7. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Hra dosiahla úspech v Poľsku i na zahraničných javiskách, autor Marcin Szczygielski pri jej písaní vychádzal zo situácií a osôb, ktoré v živote stretol.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) otvára svoju 76. divadelnú sezónu premiérou komornej komédie Škrupinka. Krehkú komédiu o nečakanom stretnutí dvoch úplne rozdielnych žien predstavila v stredu na tlačovej konferencii jej režisérka Adriana Totiková spolu s herečkami Miroslavou Drinovou a Janou Lieskovskou. Autorom súčasnej hry je uznávaný poľský spisovateľ, dramatik, novinár a grafický dizajnér Marcin Szczygielski.

V zapadnutej knižnici sa náhodne stretnú do seba utiahnutá knihovníčka a excentrická zlatokopka. Ich povahy, životné skúsenosti aj pohľad na svet sú odlišné. "Na prvý pohľad sú veľmi rozdielne, žijú akoby v rôznych vesmíroch, zdá sa, že nikdy nenájdu pochopenie jedna pre druhú, ale je to naopak. Odlišnosť ich začne fascinovať, a keď obe popustia zo svojich nárokov, predsudkov a očakávaní, objavujú každá v tej druhej niečo zaujímavé a každá tej druhej pomôže s nejakou rovinou svojho trápenia," povedala pre TASR Totiková k inscenácií, v ktorej sa jej protagonistky zbavujú škrupiniek predsudkov a strachov, aby sa na záver navzájom pochopili a našli si každá svoju novú cestu.



Hra dosiahla úspech v Poľsku i na zahraničných javiskách, autor Marcin Szczygielski pri jej písaní vychádzal zo situácií a osôb, ktoré v živote stretol. "Je to hra o ženách a pre ženy. Pravdaže, aj muži sú na predstavení vítaní. Cítim však, že pre nich to bude skôr vtipné nahliadnutie do ženskej hlavy a duše," myslí si režisérka. "Ženy sa zasa nájdu v našich javiskových hrdinkách, ich útrapách a nedokonalostiach. Je to svet dvoch kontrastov, na prvý pohľad až extrémov. Autorovi sa však darí s nimi dobre hrať. Obe postavy majú na začiatku hrubú masku, tak sa ukazujú svetu, ale pod tou maskou – škrupinkou – je niečo citlivé a krásne," dodáva Totiková k hre, v ktorej sa na komornom javisku Štúdia Olympia predstavia Jana Lieskovská ako Halina a Miroslava Drinová v úlohe Roxany.

Lieskovská poukazuje na to, že nie je veľa hier pre dve herečky, ponúkajúce priestor na pestrú a intenzívnu hereckú prácu. "Oba charaktery sú plnohodnotné, no taktiež vyžadujú prirodzenosť a vnútornú zainteresovanosť. Milujem príbehy prerozprávané s humorom, ktorá sa vás zároveň silno dotknú," dodala. "Autorom hry je síce muž, ale dokázal nahliadnuť hlboko do ženského vnútra. Myslím, že každá žena sa v tejto hre nájde. Dokonca viackrát. Odznejú tam silné myšlienky aj posolstvá. Len treba čítať medzi riadkami," poznamenala Drinová.

Slovenská premiéra sa uskutoční za účasti autora Marcina Szczygielskeho v sobotu 10. septembra.