Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Divadlo Nová scéna uvedie premiéru inscenácie Sluha dvoch šéfov

Na snímke zľava režisér Svetozár Sprušanský, herci Martin Šalacha, Peter Kočiš, Lucia Vráblicová, Miroslava Drínová a Karol Čálik. Foto: TASR

Bratislava 13. januára (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie v piatok 16. januára slovenskú premiéru bláznivej komédie s pesničkami a živou kapelou Sluha dvoch šéfov. Hru anglického dramatika Richarda Beana preložila Alexandra Ruppeldtová, úprava a réžia je dielom Svetozára Sprušanského, hudobné naštudovanie realizoval Ľubomír Dolný, pohybovú spoluprácu Silvia Beláková, texty piesní ...

Bratislava 13. januára (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie v piatok 16. januára slovenskú premiéru bláznivej komédie s pesničkami a živou kapelou Sluha dvoch šéfov. Hru anglického dramatika Richarda Beana preložila Alexandra Ruppeldtová, úprava a réžia je dielom Svetozára Sprušanského, hudobné naštudovanie realizoval Ľubomír Dolný, pohybovú spoluprácu Silvia Beláková, texty piesní napísal Martin Sarvaš, scénu a kostýmy navrhla Alexandra Grusková.

Hlavnú postavu Francisa Henshalla stvárni Peter Kočiš v alternácii s Martinom Šalachom, krásne komické príležitosti dostali aj Karol Čálik v postave mafiánskeho bosa, Lucia Vráblicová v alternácii s Mirkou Drínovou zosobňujú typ premúdrelej ženy sexice, Janka Lieskovská hrá chlapčenskú prevlekovú postavu a Pavol Plevčík v alternácii s Martinom Kaprálikom zase typ mierne pribrzdeného herca krásavca. V ďalších postavách sa predstavia Karin Olasová, Ján Mistrík, Lukáš Pišta, Vladimír Plevčík, Peter Makranský a Tomáš Majláth.

Dôverčivý Francis Henshall sa dostane do služieb dvoch pánov: Roscoa Crabba a miestneho gangstra Stanleyho Stubbersa. Zo všetkých síl sa snaží zabrániť ich stretnutiu, aby sa nedozvedeli, že pracuje pre oboch z nich. Vyjde však najavo, že Roscoe je v skutočnosti Rachel Crabbeová, preoblečená za svojho brata - dvojča, ktorého zabil práve Stanley Stubbers. Tým sa roztáča kolotoč vtipných zámen, komediálnych prekvapení a humorných scén.

Premiéra Sluhu dvoch šéfov (One Man, Two Guvnors) sa uskutočnila v máji 2011 na scéne Národného divadla v Londýne. Hneď sa stala divadelnou udalosťou britského divadla. Dnes už má za sebou milióny nadšených divákov všade po svete, bola uvedená v 32 krajinách, medzi nimi v roku 2012 aj na Broadwayi.

Hra samotná vychádza z najslávnejšej Goldoniho komédie Sluha dvoch pánov. Postavy kopírujú známe typy commedie dell'arte. Autor Richard Bean dodržiava príbehovú líniu Goldoniho hry, zachováva princíp improvizácie, ctí daný žáner, občas ho jemne parodizuje a pohráva sa s ním. Hru síce zasadil do roku 1963, do prostredia mafiánskeho mestečka Brighton, ale ide o veľmi súčasné a milo drzé spracovanie slávnej hry.

"Ľudia sa dnes väčšinou chcú prísť do divadla uvoľniť, zrelaxovať, zabaviť. A dobrých komédií je málo, mám pocit, že toto je jedna z komédií, ktorá je vynikajúca, má aj svoje literárne kvality a predovšetkým kvality na to, aby dobrá komédia vznikla na javisku, aby sa diváci dobre bavili. Richard Bean je veľmi úspešný a dobrý dramatik, ktorý si vypožičal od Goldoniho len príbehový základ, typy postáv z commedie dell'arte, ale veľmi umne tie postavy premenil na vtipné charaktery, ktoré bonmotujú a replikujú slovným humorom, ktorý je blízky súčasnému publiku, napriek tomu, že príbeh je zasadený do Británie v roku 1963," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami režisér Svetozár Sprušanský.

"Nie je to moja prvá inscenácia tohto typu, už sme tu mali komédiu Ešte jeden do partie, ktorá bola typickou dverovou komédiou. Táto inscenácia je náročná v tom, že tá moja postava musí obslúžiť naraz dvoch šéfov, záverečný obraz v prvej časti je komplikovaný v tom, že je tam veľmi veľa akcií, ktoré si musíme pamätať a musíme fungovať presne, aby to malo svoj temporytmus," doplnil Peter Kočiš, v inscenácii ako hlavná postava Francis Henshall.