Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Novomestské divadlo uvádza premiéru inscenácie In Periculo Gens

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Režisérom a scenáristom diela, ktoré ako hlavný zdroj komunikácie využíva pohyb, je Miroslav Kožík.

Bratislava 15. mája (TASR) - Bratislavské Novomestské divadlo uvedie v pondelok premiéru svojho druhého autorského predstavenia s názvom In Periculo Gens (Ohrozený druh). Režisérom a scenáristom diela, ktoré ako hlavný zdroj komunikácie využíva pohyb, je Miroslav Kožík.

"Rodák pochádzajúci zo slovenskej komunity v srbskej Starej Pazove má predovšetkým s ochotníckym divadlom bohaté skúsenosti. Režisérske a herecké skúsenosti nadobudol angažmánmi vo viacerých divadlách a so svojimi hrami sa zúčastnil na mnohých festivaloch v Srbsku, Maďarsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine či v Iráne," približuje režiséra a scenáristu novovzniknutá divadelná inštitúcia sídliaca v Stredisku kultúry na Vajnorskej 21.

Hlavnou témou inscenácie je poukázanie na spoločensky aktuálnu tému znečistenia životného prostredia. Názov Ohrozený druh podľa Kožíka vyjadruje hlavnú myšlienku diela. "Všetci tvrdia, že ľudstvo svojou činnosťou ohrozuje planétu. Myslím si však, že ohrozujeme predovšetkým nás samých. Planéta bude možno vďačná, keď tu raz nebudeme. Dielom chceme v ľuďoch prebudiť otázku, či sme v tomto smere naozaj urobili všetko, čo bolo v našich silách," dodal.

Herci rozprávajú náročný príbeh namiesto slov pohybom, aj preto trval proces skúšania nového predstavenia takmer rok. "Zvoliť si pohyb za hlavný spôsob komunikácie s obecenstvom je náročnejšie. Vyžaduje totiž pozornejšie sledovanie deja. Na druhej strane však necháva divákom priestor chápať príbeh individuálne, inak povedané, po svojom," vysvetľuje Kožík.

Verí, že okrem pôsobivej pohybovej stránky si z predstavenia diváci odnesú aj silný vizuálno-hudobný zážitok. Atmosféru na javisku budú dopĺňať vizuálne efekty vo forme veľkoformátovej videoprojekcie Richarda Turana a autorská hudba speváka, skladateľa a multiinštrumentalistu Petra Bažíka.