Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlo NUDE v septembri odohrá svoj 2. ročník festivalu SHOWCASE

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Festival prinesie pohľad na ženu v rôznych obdobiach jej života, pričom sa zameria aj na jej vnútorný svet a na jej spoločenské postavenie v súčasnosti.

Bratislava 23. júla (TASR) – Divadlo NUDE odohrá od 13. do 18. septembra v Bratislave svoj 2. ročník festivalu SHOWCASE. Festival prinesie pohľad na ženu v rôznych obdobiach jej života, pričom sa zameria aj na jej vnútorný svet a na jej spoločenské postavenie v súčasnosti. TASR o tom informoval PR Divadla NUDE Radomír Brhlík.

"Veríme, že spôsob, akým sú témy v programe predkladané – veľmi osobný, vtipný a autentický štýl, ľahko navodí priateľskú náladu a získa si aj nových priaznivcov nezávislých tvorcov. A že aj napriek občas vážnejším témam vytvoríme pocity porozumenia a spolupatričnosti," uviedla spoluorganizátorka festivalu Veronika Malgot.

Účasť podľa Brhlíka na festivale tento rok prijali napríklad Gabriela Marcinková, Dominika Kavaschová, Andrea Bučko, Katarína Máliková, ale aj umelci z Českej republiky. Záštitu nad divadelným festivalom SHOWCASE prevzala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová a hlavná časť podujatí sa bude konať v Pistoriho paláci v spolupráci so Staromestským centrom vzdelávania a kultúry.

Českú divadelnú scénu zastúpi punkový kabaret s názvom Bohorodičko, panno, staň se feministkou tvorkýň Aleny Julie Novotnej a Barbory Šupovej. Z Prahy na festival zavíta aj autobiografické predstavenie Promiňte, že rodím tvorivého tímu Kateřiny Bílkovej, Lenky Hulákovej a Hanky Malaníkovej. Záver bude patriť sólovému koncertu speváčky Kataríny Málikovej.

Brhlík tiež pripomenul, že do festivalového programu sa môžu zapojiť aj vizuálni tvorcovia a performatívni umelci prostredníctvom dvoch verejných výziev. "Špeciálne pre festival vznikne skupinová výstava na tému „venované ženám“, ktorej vernisáž sa bude konať 9. septembra. Druhá výzva bude ukončená premiérou autorského predstavenia, ktoré sa uskutoční 18. septembra v Pistoriho paláci," dodal Bhrlík s tým, že divadelnú prehliadku doplnia rôzne sprievodné akcie. Festival SHOWCASE je podporený Fondom na podporu umenia, Fondom LITA a Nadáciou Tatra banky.